3D model u .stl formatu je preduvjet 3D printanja

by lis 26, 20193D modeliranje

 

 

Niti jedan 3D model, bez obzira na to je li napravljen po nužnim parametrima izrade za 3D ispis, ne možete direktno 3D printati ako ga prethodno niste pretvorili u .stl, obj, amf ili 3mf format. Zatim ga trebate “provući” kroz neki od “slicer” programa kako bi ga pretvorili u “g kod”, skup naredbi koji 3D printer prepoznaje. 

Sve kreće od .stl datoteke

Sva raznolikost aditivne proizvodnje počinje uvijek od digitalnog 3D modela. Bilo da odaberete FDM/FFF tehnologiju 3D printanja, SLA, DLP, SLS, Material Jetting, Binder Jetting ili metal 3D printing, trebate imati digitalni 3D model “eksportiran” u .stl datoteku. .stl je kratica za “stereolithography file”, koji se još naziva i “Standard Triangle Language file”.

Stl datoteka u suštini koristi trokute (poligone) kako bi što bolje opisala površine nekog objekta. Na taj način pojednostavljuje kompleksan CAD model i pretvara ga u format koji je spreman za pripremu 3D printa. Većina CAD programa za 3D modeliranje u mogućnosti su eksportirati 3D model u .stl datoteku.

Jednom kad ste dobili .stl zapis modela, on se ubacuje u neki od dostupnih “slicer” programa koji “režu” 3D model na određen broj slojeva koji će u konačnici biti korišteni za izgradnju 3D printanog komada.

Uz .stl, koji je najpopularniji i danas najkorišteniji format, postoji ih još nekolicina poput obj, amf, 3mf. Neki od tih formata mogli bi postati popularniji u budućnosti.

Svaki 3D printani objekt, bez obzira kojom tehnologijom 3D printanja izrađen, sastoji se od određenog broja slojeva. Ti slojevi određuju kvalitetu tj. rezoluciju 3D printa. Što je veći broj slojeva rezolucija 3D printa je također veća što ga čini vizualno atraktivnijim. Kod 3D printanja industrijskih komada uglavnom je bolje da su slojevi deblji kako bi komadi bili robustniji i otporniji na okolinske utjecaje. Kako bi dobili kvalitetan i 3D printiv .stl treba obratiti pozornost na pravila kod modeliranja za određenu tehnologiju 3D printanja (FDM/FFF, DLP itd.) te na umu imati veličinu skaliranog modela ukoliko se radi u dimenzijama većim nego što je dimenzija radnog volumena 3D printera.

Dobar 3D model, slicer program i 3D printer

Jednom kad imate .stl datoteku treba je pripremiti za 3D ispis u slicer programu. Svaki “slicer” program omogućava 3D printeru da definira ključne parametre poput mjesta gdje dolazi potporni materijal, visine sloja te orijentacije 3D printanog komada. Slicer program u konačnici pretvara stl. datoteku u “g kod” odnosno programski jezik koji 3D printer prepoznaje. “G kod” je programski jezik numeričkog upravljanja koji koriste CAM programi kako bi upravljali strojevima kao što su CNC mašine i 3D printeri. Gotovo svi danas dostupni “sliceri” su “open source” programi koji se mogu koristiti u radu s većinom desktop 3D printera.

Najpoznatiji koji se danas koriste, te koje i sami najčešće koristimo, su Prusa Slicer i Cura, a možete ih vrlo lako pronaći te besplatno skinuti s interneta. Osim njih poznati su i Kiss slicer te Idea Maker. Od drugih slicer programa za pripremu 3D modela (koji nisu besplatni) istaknuli bismo Simplify 3D te Netfabb autodesk. Simplify 3D jedan je od programa koji su danas najdostupniji na tržištu i najkompatibilniji s većinom postojećih 3D printera.

Svaka .stl datoteka proizašla je iz digitalnog 3D modela

Ključno je da 3D model bude napravljen upravo prema pravilima za 3D ispis određenom tehnologijom 3D printanja. U slučaju da to nije zadovoljeno (npr. model iznutra ima stepenice, prolaze, prozore ili mu pojedini dijelovi “stoje u zraku” itd.) nema smisla ići u 3D print. Takav 3D print ne može biti uspješan ako se 3D model prethodno ne ispravi. Dakle, kako bi bilo koja .stl datoteka mogla ići u 3D print, nužno je da digitalni 3D model bude prvenstveno napravljen prema specifičnim pravilima za izradu 3D modela. Nema kvalitetnog 3D printa bez dobrog i optimiziranog 3D modela. 

Najčešći programi za izradu 3D modela su CAD (Computer Aided Design) programi. Na primjer, Autodesk Fusion 360, Autodesk Autocad, Autodesk Inventor, Solidworks, Catia itd. Oni se uglavnom koriste prilikom 3D modeliranja za 3D printeve funkcionalne namjene, geometrijskih struktura i oblika. S druge strane postoji niz programa za 3D modeliranje ljudskih, životinjskih i raznih drugih umjetničkih djela koje nije moguće ili je teško izvesti u CAD programima. Na primjer, Zbrush ili Sculptris su često spominjani i korišteni među svima koji se bave umjetničkim primjenama 3D printanja. Za djecu i početnike najjednostavniji program za 3D modeliranje je popularni Tinkercad.

Kako doći do .stl datoteke?

Ako nemaš želje, mogućnosti ili interese sam/a krenuti u 3D modeliranje, a htto bi 3D printati, postoji nekoliko načina kako da dođeš do 3D modela već pretvorenih u .stl format. Prvo su velike baze .stl datoteka poput Thingiverse-a, Cults-a ili Pinshape-a u kojima možeš pronaći i besplatno skinuti na tisuće digitalnih 3D modela. Druga mogućnost je da već imaš zamisao, skicu, 2D crtež ili predmet prema kojem 3D modelar može za tebe izraditi digitalni 3D model. Kako je 3D modeliranje vrlo opsežno područje, za sada ćemo se velikim dijelom usredotočiti na 3D printanje.

Osnovna pravila izrade 3D modela za 3D print FDM/FFF tehnologijom možeš pronaći u našem sljedećem blogu na linku.

Prati naše blogove! #3Dprintaj #3dprinthrvatska #3dprintingcroatia

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak – Petak
09:00 – 17:00

Avenija Većeslava Holjevca 40
HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 1000 kn) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.

         

Brzo plaćanje QR kodom pomoću pametne KEKS PAY opcije Erste banke.