3D printeri za škole, knjižnice i fakultete

by velj 25, 2020Primjena 3D printanja

Pružamo znanje o 3D printanju onima koji ga traže, a 3D printer postaje sve popularniji alat. Njegova afirmiranost u knjižnicama, osnovnim, srednjim školama te na fakultetima rezultat je znatiželje, hrabrosti i kreativnosti profesora i prosvjetnih radnika. Pročitajte ovaj blog i saznajte kakva iskustva u 3D printanju imaju edukacijske ustanove te za koje modele 3D printera se najčešće odlučuju. Koji model 3D printera vi koristite?

Kvalitetne primjene FDM/FFF 3D printera

Prva misao koja dolazi kod nabavke 3D printera je: “Što sve mogu izraditi ovim 3D printerom?” Među tisućama različitih mogućnosti primjene ovog alata, neopisivo je važno pronaći one koje zadovoljavaju potrebe knjižnice, škole, fakulteta ili neke osobne potrebe. “Što želim 3D printati? Kojim materijalom? Želim li raditi završnu obradu? Koje karakteristike/svojstva želim da moj proizvod ima? Kome je namijenjeno ovo što radim?”, neka su od najčešćih pitanja. Saznajte kakvu viziju o korištenju 3D printera imaju škole i druge edukacijske ustanove.

Original Prusa i3 MK3S – najtraženiji 3D printer u Hrvatskoj

3D printeri u knjižnicama

Mnoge hrvatske knjižnice pioniri su po pitanju nabavke kvalitetnih malih FDM/FFF desktop 3D printera. Ako se nađeš u moderno opremljenoj knjižnici znaj da si na pravom mjestu! Knjižnice su danas pravi centri znanja, stvaralaštva, kreativnosti i dostupnosti novih tehnologija, u kojima možeš vrlo lako steći i digitalne kompetencije. Ondje možeš sam stvarati trodimenzionalne objekte pomoću kompjutera i 3D printera.

Što će knjižnici 3D printeri, što će se s njima raditi? Našim glavama punim ideja bar to nije problem domisliti. Prije svega, želimo pokazati da knjižnice jesu i trebaju biti mjesto stvaralaštva, javljanja iskre koja potiče na rad i stvaranje nečega iz ničega, kreativnosti, razmišljanja, eksperimentiranja… Nije to neka novost. Radimo to godinama na raznim radionicama i programima, sada s nekim novim igračima u gradu svemu dodajemo samo još jednu dimenziju. Druga točka, koja je za narodne knjižnice izrazito važna, jest da želimo omogućiti dostupnost tehnologije široj javnosti. I treća i vjerojatno ključna motivacijska točka – radimo za djecu i mlade. Cijeli je projekt usmjeren prvenstveno na generaciju za koju ne želimo da samo konzumira strane proizvode već sama domišlja i ostvaruje ideje.” Kristian Benić, Gradska knjižnica Rijeka

Osim knjižnica, brojne osnovne i srednje škole implementacijom FDM/FFF 3D printera sada mogu jednostavno 3D printati različite edukacijske pokazne modele koji se koriste u sklopu nastave. Također, mogu stvarati posebne uporabne predmete, dizajnerske komade, dijelove robotića ili pak cijele serije proizvoda. Škole su mjesta stvaranja, akumulacije i povezivanja znanja u kojima 3D printeri pronalaze svoju pravu namjenu. Na njima će nove generacije aktivno učiti, ostvarivati svoje ideje i naučiti komunicirati s okolinom na jedan potpuno nov i inovativan način.

Gradska knjižnica Labin – edukacija o 3D printanju

3D printeri u školama

Jedan od zanimljivih “školskih” primjera je 3D printani model mlaznog motora aviona (eng. jet engine), koji smo 3D printali na Prusi i3 MK3S+. On je sastavni dio našeg “show case-a”, odnosno 3D print kojim demonstriramo kvalitetu i mogućnosti 3D printera. Na njemu smo testirali dvije vrste filamenata za 3D printanje te isprobavali performanse naših Prusa 3D printera. Cijeli “jet engine” sastoji se od 50-ak zasebno 3D printanih dijelova koji su naknadno sastavljeni ljepljenjem i šerafima. Crni dijelovi 3D printani su u colorFabb Economy PETG materijalu, a sivi u 3D4Makers Facilan C8 materijalu. Oba materijala imaju iznimna mehanička svojstva radi čega je 3D print  vizualno atraktivan te poprilično izdržljiv.

Nedavno su u Zrakoplovnoj školi Rudolfa Perešina 3D printali svoj vlastiti primjerak ovog modela. Kako bismo više saznali o edukacijskoj namjeni 3D printanog modela mlaznog motora aviona kontaktirali smo Zrakoplovnu školu Rudolfa Perešina. Od profesora smo dobili informaciju: “Ovaj model motora s plinskom turbinom svakako bi koristio u nastavi predmeta Motori s plinskom turbinom u smjeru ZIM (Zrakoplovi i motori) te predmetu Pogon u smjeru IRE (Instrumenti, radio elektro i elektronička oprema). Konstrukcija i funkcija pojedinih dijelova motora s plinskom turbinom je sastavni dio redovnih nastavnih sadržaja.” Prof. Božidar Di Giorgio, stručni učitelj mentor  

3D model možeš jednostavno i besplatno skinuti s internetske baze 3D modela Thingiverse. Savršeno je primjenjiv prilikom učenja pripreme modela za 3D ispis, 3D printanja te sastavljanja svih dijelova u funkcionalnu i pokretnu cjelinu.

3D printani model mlaznog motora aviona
Thingiverse thing:1327093

3D printeri na fakultetima

Svaka čast hrabrim i osvještenim profesorima koji uvode 3D printere na fakultete! Do sada smo implementirali na desetke 3D printera na fakultete poput strojarstva, arhitekture, FER-a, Tekstillno tehnološkog fakulteta, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta te brojnih drugih. Svaki 3D printer podigao je razinu znanstvenog rada te izvođenja nastave za nekoliko razina. Ideje je lakše nego ikad prije pretvoriti u realne objekte visoke funkcionalnosti ili pokazne namjene studentima. 

Takav genijalan primjer izvođenja nastave upravo je onaj sa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta gdje je FDM/FFF 3D printer korišten za 3D ispis makete PWR nuklearnog reaktora, zatim černobilskog reaktora RBMK-1000 prije i nakon eksplozije, HI-STORM sustava za suho skladištenje istrošenog nuklearnog goriva, KBS-3V i Concept-4 za duboko geološko odlaganje istrošenog nuklearnog goriva te betonskog spremnika za skladištenje/odlaganje bačvi s nisko i srednje radioaktivnim otpadom. (pogledaj galeriju)

“Materijali će se koristiti u nastavi na predmetu Duboka odlagališta (radioaktivnog otpada) te kao izlošci na Danima otvorenih vrata Fakulteta, nastupima na Festivalima znanosti i slično.”  prof. Želimir Veinović, Rudarsko-geološko-naftni fakultet

3DPrintaj start paket edukacija

Koje 3D printere knjižnice, škole i fakulteti najčešće kupuju?

Svakodnevno se susrećemo s pitanjima koja se odnose na tražene performanse 3D printera u skladu s određenom namjenom. Za knjižnice, škole i fakultete to je  mogućnost jednostavnog 3D ispisa, automatizacija funkcija, laka prenosivost te brzo i jednostavno održavanje uređaja. Škole traže FDM/FFF 3D printere koje mogu držati u zatvorenom te na kojima mogu vrlo jednostavno 3D printati s materijalima koji nemaju toksičnih isparavanja i koji su popularni za 3D ispis. To su najčešće filamenti iz skupine PLA te PETG/kopoliestera

Apsolutni prvi izbor prilikom kupnje FDM/FFF desktop 3D printera poznati je svjetski model Prusa i3 MK3S+ koji se proizvodi u Češkoj. Do sada smo na stotine obrazovnih ustanova u Hrvatskoj opremili upravo ovim modelom 3D printera. Razlog njegove popularnosti je visoka kvaliteta, pouzdanost, jednostavnost korištenja (automatiziranost funkcija) te vrlo visoka ponovljivost prilikom 3D printanja cijelih serija proizvoda. Ovaj 3D printer je, osim navedenog, vrlo prihvatljive cijene u odnosu na kvalitetu koju nudi.

Jedna od glavnih prednosti Prusa i3 MK3S+ 3D printera je mogućnost nadogradnje s popularnim MMU2 multimaterijalom koji omogućuje istovremeno 3D printanje sa više različitih materijala ili sa nekoliko boja odjednom. Ugradnja MMU2 rastući je hit među “mejkerima”, ali i obrazovnim ustanovama.

S druge strane od jeftinijih modela veliku popularnost imaju 3D printeri Creality Ender 3 V2, Creality Ender-3 S1, Artillery Genius Pro i Artillery Sidewinder X2 koji dolaze na pola sastavljeni te su spremni za rad u roku svega pola sata. 

Iduća opcija su 3D printeri nešto većeg radnog volumena poput Creality CR-10 Max (3DPrintaj upgrade) ili Creality CR-6 Max. 3D printere većih gabarita uzimaju fakulteti i škole koje imaju potrebu za 3D ispisom većih dijelova u jednom komadu.

Profesionalni 3D printeri za industrijsku namjenu

Visoko tehnološke obrazovne ustanove, poput strojarskih ili kemijsko-tehničkih fakulteta, često imaju potrebu za nabavkom 3D printera industrijske klase kojima mogu 3D printati inženjerske materijale vrlo visoke čvrstoće i otpornosti. 3D printeri industrijske klase, za koje smo službeni zastupnici na području Hrvatske, su renomirani svjetski proizvođači robusnih FDM/FFF 3D printera zatvorene konstrukcije. Pogledaj našu ponudu BCN3D i Zortrax 3D printera.

U kategoriji industrijskih 3D printera koji rade sa smolom svoje povjerenje smo dali kompaniji Phrozen, za koju smo također službeni zastupnici za područje Hrvatske.

To znači da nabavkom ovih uređaja kod nas možeš dobiti besplatnu edukaciju, stručnu podršku, servis, potrošni materijal, rezervne dijelove te nadogradnju.

Zašto kupuju 3D printere kod nas?

Škole i fakulteti još su uvijek među našim najvećim i najčešćim kupcima 3D printera. To ukazuje na trend digitalizacije nastavnog procesa te podizanja znanja učenika i profesora na jednu novu praktičnu razinu. Povjerenje brojnih ustanova stekli smo i kroz suradnju s udrugom IRIM-Croatian Makers na projektu Digitalni Građanin. Preko ovog projekta opskrbili smo stotine knjižnica i škola 3D printerima, djelomično zahvaljujući pokroviteljstvu Google-a.

Osim škola, brojne tvrtke i privatni korisnici odlučuju se za nabavku 3D printera preko naše 3DPrintaj platforme. Svi oni dolaze na 3DPrintaj platformu po edukaciju, opremu, stručnu podršku, servis te svu dodatnu opremu i potrošni materijal koji im treba za 3D printanje! Mogu dobiti sve na jednom mjestu. Dugoročno se brinemo o njihovim potrebama po pitanju svega vezanog uz 3D printanje. 

Ako te interesira 3D kupnja 3D printera za sve dodatne informacije u vezi odabira 3D printera ili edukacije o 3D printanju možeš nam se obratiti na našu kontakt formu. Rado ćemo s tobom popričati te ti dati najbolji savjet na temelju višegodišnjeg iskustva u 3D printanju te prodaji 3D printera i dodatne opreme.

Javi nam se na https://www.3dprintaj.com/kontakt/ i dogovori sastanak s nama. Tvoj 3DPrintaj tim.

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak – Petak
09:00 – 17:00

Avenija Većeslava Holjevca 40
HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 1000 kn) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.

         

Brzo plaćanje QR kodom pomoću pametne KEKS PAY opcije Erste banke.