Zamislite jedan scenarij. Imate veliku radionu ili proizvodni pogon u kojem ne znate gdje se što nalazi. Odlučite potražiti neki predmet poput bušilice u hrpi svega i svačega, ali ga ne pronalazite. Gubite vrijeme i odustajete na kraju. Razlog ove pomutnje je (sigurno pretpostavljate :)) nedostatak organizacije u prostoru.

S ovim problemom smo se i mi susreli nakon preseljenja u novi prostor. Postupno ga rješavamo ovisno o funkciji prostorija, jer ih imamo tri u prostoru radione: skladište, print room i servis. U nastavku vam donosimo neke 3D modele koji su nam do sada pomogli u organizaciji i prohodnosti prostora proizvodnog pogona. Modeli su podijeljeni prema organizaciji radnog i skladišnog prostora te alatima i dodacima.

 

Organizacija radnog i skladišnog prostora

 

1. Zidni sustav organizacije

Skladištenje stvari u kutije ili ladice je odličan način organizacije, ali za radionu to možda i nije najpraktičnije rješenje. Za ovu prostoriju savjetujemo da svi alati, materijali i dodaci budu na vidljivom mjestu kako bi bili dostupni odmah za korištenje. Prema našem iskustvu, na zid je dobro postaviti ABS ploče ili Pegboard te na nju staviti 3D printane komponente poput držača za kliješta, škare, odvijače, mlaznice, usb kablove, SD kartice itd.

Držač za odvijače/ imbuse

Svi se možemo složiti da upravo ove alate najčešće gubimo negdje u radioni/ proizvodnom pogonu. Upravo zbog toga zaslužuju posebno mjesto na zidu gdje ćete moći pronaći odvijače i imbuse svih veličina. Dobra fora, zar ne? 🙂

Autor modela: SaddamCZ

3D model možete preuzeti ovdje.

 

3D printevi za radionu

Preuzeto s Thingiverse.com

Držač za mlaznice

Mlaznice već svojom veličinom imaju predispoziciju da se lako zagube u radioni. Zbog toga ih nemojte staviti u kutije i nabacati ih, već ih lijepo organizirajte na zidu gdje će biti raspoređeni prema promjerima. Usput ćete se moći diviti svojoj kolekciji mlaznica. 🙂

Autor modela: Technofrikus

3D model možete preuzeti ovdje.

3D printevi za radionu
Preuzeto s Printables.com

2. Skladištenje filamenata

Nosači filamenata su napravljeni sa svrhom pohranjivanja maksimalne količine filamenta bez zauzimanja previše prostora. Svaki par nosača pokriva punu širinu nogu stola i ima izrez koji omogućuje postavljanje 7 rola filamenta u redu. (oko 19,5 in/500 mm prostora za pohranu).

Autor modela: Reynold and the numbers

3D model možete preuzeti ovdje.

3D printevi za radionu

Preuzeto s Printables.com

3. Povezivanje polica/stolova

Za ovaj projekt je potrebno utrošiti puno vremena, ali zauzvrat dobivate lijepo povezano mjesto za skladištenje ili čak mjesto za vašu farmu 3D printera. Za izradu je potrebno printati svaki 3D model po 12 puta bez support materijala.

Autor modela: 815 Design

3D model možete preuzeti ovdje.

3D printevi za radionu

Preuzeto s Printables.com

4. Organizator kablova

Neovisno o vrsti prostorije, uvijek je prisutno pitanje na koji način riješiti problem zvan kablovi. Neki ih lijepe trakama za pod, a neki ih postavljaju pod kanalice. Kojoj skupini vi pripadate? 🙂 Mi smo ipak na strani ekipe sa kanalicama te vam donosimo model za izradu upravo takvog rješenja za skrivanje kablova.

Autor modela: muzz64

3D model možete preuzeti ovdje.

3D printevi za radionu
Preuzeto s Thingiverse.com

Alati i dodaci

Svakoj dobroj radioni su potrebni i kvalitetni alati te njihovi dodaci. U nastavku pronađite 3D modele za odvijače mlaznica i dodacima za filamente. 

5. Držač odvijača za mlaznice

Ako ste do sada imali problema prilikom zamjene filamenata jer niste imali dobar držač odvijača za mlaznice, isprintajte si ovaj model. Osim što služi kao alat za mlaznice, može se iskoristiti i za druge majstorske poslove. Isprobajte i javite nam dojmove. 

Autor modela: Manuel

3D model možete preuzeti ovdje.

3D printevi za radionu

Preuzeto s Printables.com

6. Dodaci za filamente

Uz ovaj mali označivač, uvijek ćete moći pronaći završetak svakog filamenta. Dostupni su promjeri za filamente od 1.75 i 2.85 mm.

Autor modela: Christian 

3D model možete preuzeti ovdje.

3D printevi za radionu

Preuzeto s Printables.com

Organizacija i planiranje prostora je pola odrađenog posla. Barem tako kažu. S dobro organiziranom radionom možete biti produktivniji i usput uživati u lijepom i urednom prostoru bez gubljenja dragocjenog vremena na potragu za izgubljenim alatima i dodacima. 

Nadamo se da će vam predloženi 3D printevi za radionu barem djelomično pomoći u uređivanju vašeg malog ili velikog proizvodnog pogona. Sretno s 3D printanjem! 🙂

#3DPrintaj #3dprinthrvatska #3dprintingcroatia

 

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak - Petak
09:00 - 17:00

Avenija Većeslava Holjevca 40
HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 135 €) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.

         

Brzo plaćanje QR kodom pomoću pametne KEKS PAY opcije Erste banke.