Nalazimo se na kraju kolovoza i to znači samo jedno. Uskoro je ljetu kraj i vrijeme je za male radove u vrtu. Izdvojili smo 8 3D printeva koji će ti biti korisni za oplemenjivanje tvoje zelene oaze. Projekte smo podijelili prema načinu uzgoja biljaka, sustavu navodnjavanja travnjaka/biljaka, vrtnim dodacima i hranilištima za ptice i pčele.

1. Načini za uzgoj biljaka

Posuda za uzgoj mladih biljaka

Ova posuda će oduševiti sve ljubitelje uzgoja biljaka. Ideja ovog malog projekta je da se sadnice uzgajaju u malim posudama, a zatim presađuju u veće posude bez rizika da se uništi korijenje. Baza u obliku ćelije je jednostavno poduprta. Kada sadnica dovoljno naraste, samo odvoji bazu prema gore kako bi se izvadio sav blok zemlje. Posuda se sastoji od 4 .stl datoteke koje su iznimno jednostavne za 3D ispis. Isprobaj i javi nam kako ti je uspjelo. 

Autor modela: Taskino

3D model možeš preuzeti ovdje.

 

3D printevi za vrt

Preuzeto s Thingiverse.com

Hidroponski toranj za uzgoj biljaka

Nekoliko godina traje trend sadnje i uzgoja biljaka korištenjem hidroponskog sistema uzgoja. Mnogi ljudi se odlučuju na ovaj način uzgoja jer im štedi prostor i vrijeme u odnosu na klasičan način uzgoja. U čemu je ovdje zapravo riječ? Hidroponski uzgoj biljaka je inovativna uzgojna tehnika prilikom koje se biljke uzgajaju u zaštićenom prostoru (plastenici i staklenici s grijanjem), bez tla i isključivo u vodi, što omogućuje uzgoj biljaka tijekom cijele godine. Zanimljivo, zar ne? 

Projekt se sastoji od ukupno 55 komada koji su u potpunosti modularni.

Autor modela: boundarycondition

3D model možeš preuzeti ovdje.

3D printevi za vrt

Preuzeto s Thingiverse.com

2. Sustavi navodnjavanja travnjaka i biljaka

Vrtne prskalice

Svi žele imati lijep i zelen travnjak, a to znači samo jedno. Za takav cilj je potrebno imati dobar sustav vrtnih prskalica. Slažeš li se? Ovaj jednostavan projekt koji se sastoji od 14 .stl datoteka, može napraviti tvoj vrt malom zelenom oazom. 

Autor modela: L.Adam

3D model možeš preuzeti ovdje.

3D printevi za vrt

Preuzeto s Printables.com

Posuda sa samonavodnjavanjem

Ovaj projekt je vjerojatno jedan od najobjavljivanijih, ali to nas nije zaustavilo da ga podijelimo i na našim stranicama zbog genijalnog sustava navodnjavanja, tj. samonavodnjavanja. Svima se sigurno dogodilo da su svoju kućnu biljku zaboravili zaliti ili je čak i “utopili” u vodi. Ima li nas? 🙂 S ovom posudom ti se takva situacija više ne može dogoditi. Pravokutna posuda sadrži spremnik s vodom i indikator razine vode. Spasi život svojim biljkama i isprintaj si ovaj projekt. 🙂

Autor modela: Mikolas Zuza

3D model možeš preuzeti ovdje.

3D printevi za vrt

Preuzeto s Printables.com

3. Vrtni dodaci

Nastavak za zalijevanje biljaka

Ako si jedan od onih koji zalijevaju svoje biljke pomoću obične plastične bocom, dopusti da ti olakšamo cijeli proces. Pretpostavljamo da ti se nekoliko puta dogodila situacija u kojoj si zalijevao biljku a vode je bilo tamo gdje je treba, ali i ne treba biti. Jesmo li u pravu? 🙂 Ne brini se, sada si možeš 3D printati nastavak za zalijevanje koji se jednostavno postavlja na bilo koju plastičnu bocu. 

Autor modela: Cisco

3D model možeš preuzeti ovdje.

3D printevi za vrt

Preuzeto s Printables.com

Oznake za biljke

Na red su stigle oznake ili tzv. putokazi za mjesta gdje smo posadili određene biljke. Ovi jednostavni modeli se mogu isprintati u svega pola sata, a ti ćeš znati gdje si točno posadio određeno začinsko bilje, povrće ili ukrasnu biljku. Uz ovakve “stylish” oznake, sve biljke će ti niknuti u trenu. 🙂

Autor modela: fortinmike

3D model možeš preuzeti ovdje.

3D printevi za vrt

Preuzeto s Printables.com

4. Hranilišta za pčele i ptice

Hranilište za ptice

Niti jedan vrt ne može biti potpun bez povremenih posjetitelja među kojima su i ptice. Ukoliko želiš da ti ova leteća bića oplemene vrt svojim cvrkutom, onda svakako zaslužuju zanimljivu kućicu koja im može poslužiti kao usputna postaja za odmor i hranu. Ovaj projekt je vrlo jednostavan i sastoji se od samog jednog dijela. Javi nam je li se svidjela tvojim ptičicama. 🙂

Autor modela: perroncorriveau 

3D model možeš preuzeti ovdje.

3D printevi za vrt

Preuzeto s Thingiverse.com

Hranilište za pčele

Iza ovoga projekta je jedna predivna priča o skupini djece iz Novog Zelanda. U sklopu edukacije o design thinkingu, odlučili su izraditi hranilište za pčele kako bi održali ove male radilice na životu. Htjeli su da dizajn bude eco-friendly te su se dosjetili kako mogu iskoristiti stare PET boce kao tzv. pumpe za vodu. Dizajniran je tako da PET boce ladicu/podložak uvijek opskrbljuju vodom. Podložak je napravljen s dovoljno velikim razmakom između rupa kako se pčele ne bi zaglavile prilikom slijetanja na podlogu. 

Autor modela: NicG

3D model možeš preuzeti ovdje.

3D printevi za vrt

Preuzeto s Printables.com

Nadamo se da smo te ovim 3D modelima za vrt inspirirali za neki budući projekt kojim ćeš dodatno oplemeniti svoju zelenu oazu. Ukoliko budeš imao poteškoće prilikom 3D ispisa, provjeri naše tehničke blogove s korisnim savjetima. Sretno s 3D printanjem! 🙂

#3DPrintaj #3dprinthrvatska #3dprintingcroatia

 

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak - Petak
09:00 - 17:00

Avenija Većeslava Holjevca 40
HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 135 €) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.

         

Brzo plaćanje QR kodom pomoću pametne KEKS PAY opcije Erste banke.