BCN3D print maketa istarskih kaštela

by ruj 27, 2022Profesionalna primjena 3D printera

Studio za digitalne medije Novena napravio je 3D printane replike istarskih kaštela u Hrvatskoj za jedinstveni doživljaj kulturne baštine. Veliki volumen BCN3D printera i posvećenost detaljima omogućili su 3D print visoke rezolucije. Tijekom izložbe, modeli su omogućili slijepim i slabovidnim osobama da upoznaju svoju povijest, a integrirana je i VR tehnologija.

Doživjeti nešto iz prve ruke uvijek je odličan način učenja. Uz tako važnu temu kao što je kulturna baština, studio za digitalne medije Novena u Zagrebu, Hrvatska, želio je pronaći inkluzivan način prikazivanja ljepote istarskih kaštela svoje zemlje. Imajući to na umu, poletjeli su na hrvatsko nebo kako bi snimili i zatim replicirali neke kultne dvorce koristeći BCN3D Epsilon W50 3D printer.

Multimedijska rješenja Novene

Posljednjih 30 godina Novena.hr razvija multimedijalne prezentacije turističkih lokacija, pokrivajući više gradova, muzeja, izložbi te kulturnih i prirodnih znamenitosti. Tim je zaokupljen stvaranjem inovativnih rješenja za klijente u Hrvatskoj i inozemstvu, pažljivo prateći najnovije tehnologije.

kaštela

Projekt istarskih kaštela

Jedna od glavnih atrakcija koje dovode turiste u Hrvatsku je prekrasan niz kaštela u Istri koja su imala obrambenu funkciju. Nekada ih je postojalo do 60 koji datiraju iz srednjeg vijeka, a mnogi od njih postoje i danas. Dok su u prošlosti služili strateškim, obrambenim i stambenim funkcijama, sada su prilagođena za razgledavanje.

Za izložbu je odabrano ukupno 10 kaštela koja su predstavljena kao dio postave kuće istarskih kaštela u Momjanu. Vođena rukom lokalnog distribucijskog partnera 3DPrintaj, Novena je odabrala FFF tehnologiju kako bi joj pružila brzinu, funkcionalnost, fleksibilnost i isplativost koju je tražila za ovaj projekt.

3D print istarska kaštela

Istarski kaštel s brajičnim natpisom

Prvi korak u stvaranju ovih jedinstvenih komada bilo je fotografiranje svakog kaštela iz zraka pomoću kamera postavljenih na dronove. Iz tih je slika korištena fotogrametrija za njihovo pretvaranje u 3D modele na ekranu. BCN3D Stratos bio je odabrani softver za rezanje 3D modela radi glatkog prijelaza i jednostavnosti korištenja.

BCN3D printeri su korišteni za visokokvalitetnu rezoluciju i zamršene detalje. Štoviše, tim se nije morao brinuti o savijanju ili problemima s prianjanjem prvog sloja zahvaljujući posebnoj značajki grijane komore. 3D printeri su dopunjeni upotrebom BCN3D Smart Cabineta za održavanje filamenata u vrhunskom stanju za ispis. 10 od 11 istarskih kaštela 3D printano je u jednom komadu zahvaljujući velikom volumenu BCN3D Epsilon W50 od 420x300x400 mm.

3D print istarska kaštela

3D printani istarski kaštel Petrapilosa

3D print kaštela Petrapilosa

Najveći kaštel Petrapilosa (prikazan gore) 3D printan je u nekoliko dijelova s ​​BCN3D Sigma D25 printerom. Datira sve do XI stoljeća, ovaj poseban dvorac je imao vrlo masivan fortifikacijski sustav izgrađen za zaštitu feudalnih gospodara od njihovih neprijatelja. Petrapilos je potpuno rekonstruiran, te kao takav fotografiran i 3D printan kao mini replika. Projekt njegove izgradnje dobio je priznanje žirija Europske nagrade za baštinu u svibnju 2020. godine, a maketu možete vidjeti u Arheološkom muzeju Istre.

Za modele, materijali PLA i Facilan C8 bili su savršen izbor zbog njihove jednostavnosti upotrebe i točnosti.

“Odabrali smo PLA i Facilan C8 materijale zbog njihove sposobnosti 3D ispisa zapanjujućih detalja u visokoj preciznosti.” Ervin Šilić, direktor Novene.

Posjetitelji su na izložbi mogli doživjeti pravi izgled i dojam dvoraca koji su bili izloženi uz natpise na Brailleovom pismu. Poseban doživljaj je dodatak VR slušalica, pretvarajući ove replike u iskustvo leta iz ptičje perspektive iznad dvorca.

3D print istarska kaštela
VR slušalice izložba

Zaključak

S ovim replikama postalo je moguće ono što je dugi niz godina bilo nemoguće. Slijepi i slabovidni imali su priliku doživjeti kulturnu baštinu kakvu do sada nisu imali. Novena implementira BCN3D strojeve kako bi olakšala proizvodnju na raznim projektima za veće dijelove, bolju kvalitetu i uštedu vremena. Radujući se unaprijed, tim planira više maketa za muzejske postavke i multimedijske izložbe.

Izvorni BCN3D Use Case, na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.

 

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak – Petak
09:00 – 17:00

Avenija Većeslava Holjevca 40
HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 1000 kn) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.

         

Brzo plaćanje QR kodom pomoću pametne KEKS PAY opcije Erste banke.