Dva filma stop animacije Zagreb filma

by sij 28, 2021Primjena 3D printanja

U prosincu 2020. snimljeni su zadnji kadrovi filma stop animacije Zagreb filma pod nazivom “Jelenko” redatelja Brune Razuma. U veljači ove godine očekuje se završetak ovog izuzetno maštovitog kratkometražnog filmskog uratka. Film je poseban po tome što se, osim rukom rađenih rekvizita, u njemu pojavljuju i neki dijelovi rađeni 3D printerom. Kako bi dobili istovjetne primjerke nekih lutki i predmeta za set koristili smo FDM/FFF tehnologiju 3D printanja te PLA filament.

Kako bi dočarali spoj aditivne tehnologije i umjetnosti odlučili smo objaviti priču o svojoj posjeti Zagreb filmu. Ponekad kažu da slika govori više od 1000 riječi, a mi smo odlučili riječima i slikama zapanjiti sve ljubitelje umjetnosti, a nadamo se i 3D printanja. Kako ljubav prema onome što radiš nadilazi sve prepreke svjedoče dva iznimna filmska uratka domaće filmske scene. Carrus Navalis u režiji Antonie Begušić te film Jelenko redatelja Brune Razuma. Pročitaj priču te uživaj u čudima stop animacije i 3D printanja!

Čuda stvaranja stop animacije

“U jednom zanimljivom popodnevu svjedočili smo čudima. Ne onim malim, svakodnevnim, koje često ne vidimo hodajući prema vratima stana ili rješavajući dosadne administrativne formalnosti. U njih samo trebamo češće upirati pogled kako ne bismo zaboravili da su cijelo  vrijeme pored nas. Ne, ovdje ne mislimo na takva čuda! Iako nam se u današnje vrijeme čini da je nastao neki manjak čudesnih stvari, one se samo sramežljivo skrivaju. Često vrebajući iza zidova poznatih nam ulica. Dok jurimo u susret novom radnom danu, niti ne slutimo njihovu blizinu. Sve dok se jednom slučajno, ili pak namjerno, ne spotaknemo o njih. 

jelenko stop

    Rekviziti za film stop animacije “Jelenko” redatelja Brune Razuma

Tako smo, krajem 2018., mi iz 3DPrintaj tima otišli u Zagreb film gdje smo svjedočili pravim pravcatim čudima moderne stop animacije! Da, znamo, bavimo se 3D printanjem i čovjek bi rekao da se svaki dan nagledamo svakakvih narudžbi, 3D printeva i drugih čudesa. No, ovaj put nismo bili u potpunosti upoznati sa sasvim novim životom naših 3D printeva, nakon što su otišli iz laba Mikrotvornice, u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER).

Na ulazu u studio za stop animaciju Zagreb filma, u Savskoj cesti, dočekala nas je Antonia Begušić. Odvela nas je u radne prostorije u kojima njeni kolege slažu set za snimanje filma “Jelenko” redatelja Brune Razuma. Radi se o kratkometražnom filmu stop animacije u kojemu se isprepliću mašta i realnost, a u središtu priče je schizophreni tinejdžer koji šetajući šumom posvjedoči ubojstvu Jelena te stane bježati kući.

Pred nama je bio nesvakidašnji prizor. Tisuće i tisuće sićušnih lutkica, rekvizita i druge opreme te cijela jedna ulica sa automobilima i zgradama. Zanijemili smo od oduševljenja. Nekolicina rekvizita izrađena je uz pomoć naših 3D printera. Za takav jedan set potrebne su godine marljivog rada te neiscrpne inspiracije. Nakon što je cijeli set postavljen kreće snimanje kadar po kadar kako bi svim tim objektima udahnuli život i pokret. Naši 3D printevi dobit će novu osobnost, a svo naše tehničko znanje umjetničku nadogradnju!

jelenko film
stop animacije jelenko

Cijela ulica s rekvizitima i zgradama izrađena ručno uz 3D printane detalje.

Spoj tehnologije i umjetnosti

Svako stvaranje počinje maštanjem, idejom i namjerom. Napraviti nešto rukom je ponekad na granici mogućeg, a ako želimo matematičku preciznost i simetričnost gotovo nemoguće. Kod izrade nekolicine istovjetnih objekata 3D printanjem moguće je izraditi potpuno identične predmete ili likove na mnogo jednostavniji i brži način. Skaliranje također prestaje biti problem. Jednom kad imate kompjuterski 3D model možete ga 3D printati u bilo kojoj veličini, položaju, boji te u različitim varijantama polimernih materijala. 

Ovdje se radi o primjeni FDM/FFF tehnologije 3D ispisa koja omogućuje printanje sloj po sloj materijala dok se ne dođe do krajnjeg rezultata. 3D printevi dobiveni pomoću FDM/FFF tehnologije 3D printanja su kvalitetni, čvrsti te predstavljaju apsolutno preciznu realizaciju digitalnog 3D modela. Oni omogućuju umjetnicima veliku uštedu vremena, materijala i novaca. 

Nemojte se dati zavarati, 3D printanjem se ne može i neće nikad zamjeniti umjetničko djelo, ono je jednostavno alat koji umjetnicima omogućava još veću slobodu kreiranja i stvaralaštva. Lakoća kojom se ideje mogu realizirati postaje mnogo veća, a prostor za napredak ogroman.

3D print serija

3D printane glave jelena koje su kasnije prošle završnu obradu. Upotrebom 3D printera postiglo se da sve glave budu potpuno identične.

3D printanje je tehnologija koja daje umjetnosti jednu novu dimenziju, a pogotovo smo ponosni kad vidimo da smo nekome riješili problem. Za stvaranje seta filma stop animacije i realizaciju priče nekada je trebalo nekoliko godina, a u budućnosti će za istu količinu posla trebati možda godinu dana. Svi ti likovi izgledat će potpuno isto kao da su vlastitom rukom napravljeni, samo će mnogo njih vjerojatno imati 3D printani kostur tj. osnovu. Napravljeni upravo onako kako ih je umjetnik sam dizajnirao na svom računalu.

3D print
3D print stop animacija

Proces izrade glavnog lika filma “Jelenko” (3D printani kostur)

Jelenko i Carrus Navalis nam dolaze

Dok pišem ovaj tekst, snimaju se prvi kadrovi “Jelenka”. Kratkometražnog filma stop animacije koji nastaje u studiju našeg Zagreb filma. I dok mnogi još uvijek ne znaju kakva iznenađenja nam sprema domaća produkcija, mi se smješkamo jer znamo da smo upravo svjedočili čistoj umjetničkoj snazi. Mašta i vrijedan rad, uz malu pomoć najmodernije tehnologije stvaraju čuda. 

U drugom studiju Zagreb filma, na zagrebačkom Kaptolu, kuha se još jedna poslastica domaće stop animacije. Radi se o filmu Carrus Navalis, redateljice Antonie Begušić, koja nas je s velikim osmijehom provela kroz njen studio i pokazala nam koliko vrijedi godina rada u animatorskoj branši. Neprocjenjivo. Njoj smo, također, pomogli 3D printanjem dijelova seta koje je ručno bilo gotovo nemoguće izraditi. Carrus Navalis je domaći kratkometražni film stop animacije koji utjelovljuje četiri tradicionalna povijesna karnevalska lika Dubrovačke Republike, te oni teatralno predstavljaju maskiranom društvu četiri Platonove ključne ljudske vrline. 

3D printing design rules
3D print maske

3D printane maske za film “Carrus Navalis” redateljice Antonie Begušić

I Jelenko i Carrus Navalis nam dolaze krajem 2020. godine, a do tada strpljivo trljamo ruke.

Zagreb film nam je, u samo jednom danu, pokazao svoj puni potencijal. Ne samo produktivnost, volju i želju za stvaranjem nego i želju za novim mogućnostima i znanjem. Redatelji Zagreb filma otvorili su vrata novim tehnologijama i prihvatili mogućnosti 3D printanja sa povjerenjem. Zajedno smo učinili nemoguće mogućim i još se jednom uvjerili da prava čuda vrebaju negdje iza ugla. Čekajući da se na njih negdje slučajno ili namjerno spotaknemo”

Patricija Kunc (3DPrintaj tim)

3D printanje u umjetnosti

3D printanje u umjetnosti neiscrpna je tema. Zato je ovaj samo jedan u nizu blogova koji nadahnjuju umjetničko stvaralaštvo posredstvom 3D printera. Na kraju ovog inspirativnog teksta možemo samo nadodati da stvarno ne postoji granica primjenama 3D printera! 

Ako ti primjena FDM/FFF 3D printanja u stop animaciji nije nikad pala na pamet, sada znaš da se mnoge geometrijske i kompleksne strukture za set mogu jedino izraditi pomoću kompjutera i 3D printera. Tim više ako je potrebno izraditi na desetke istovjetnih komada. Više o ovim filmovima možeš naći na kanalima Zagreb filma. Prati nas za još zanimljivih primjera primjene FDM/FFF i DLP 3D printera.

#3DPrintaj #3dprinthrvatska #3dprintingcroatia

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak – Petak
09:00 – 17:00

Avenija Dubrovnik 15/12 HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 1000 kn) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.