Primjena 3D printera u modernom svijetu

by ožu 1, 2019Primjena 3D printanja, Profesionalna primjena 3D printera

 

Tehnologije 3D printanja počivaju na inovativnom i praktičnom načinu promišljanja te funkcionalnoj primjeni digitalnih 3D modela pri razvoju proizvoda. Takav način proizvodnje generaciji naših roditelja nije bio niti zamisliv.  Digitalno doba vrlo brzo mijenja kompletan način na koji svijet funkcionira. Sve što možeš dizajnirati na računalu možeš prilično lako prenijeti i u svoju okolinu. Dovoljno je imati računalo i kvalitetan 3D printer!

Zašto je 3D printer revolucionaran izum?

Nekada su se predmeti proizvodili, ili manualno, ili tvorničkom proizvodnjom u tisućama primjeraka. Treće opcije nije bilo, a mi ljudi prilagođavali smo se relativno ograničenim mogućnostima tadašnje proizvodnje. Drugim riječima, kupci su morali biti fleksibilni i zadovoljavati svoje potrebe onime što im je bilo dostupno na tržištu. Unikati su bili rijetki i vrlo skupi, a samo entuzijasti bi se upuštali u razvoj vlastitih linija proizvoda. Sve to počelo se mijenjati pojavom 3D printera – modernog alata digitalne proizvodnje!

3D printeri FDM

Izrada 3D printanog prototipa

Za izradu prototipa trebali ste ranije potrošiti prilično veliku količinu vremena i novaca. Njegova konačna kvaliteta bila je ekvivalentna preciznosti ručne izrade te razine iskustva izrađivača. Samo zamislite količinu vremena koja je bila potrebna da dođete do finalnog prototipa, a koji je kasnije bilo jako teško mijenjati ili prilagođavati.

Kada bi dobiveni prototip zadovoljavao željene standarde sljedeći korak bila je izrada alata za tvorničku proizvodnju. “Gap” između manualne izrade prototipa i konačne serije proizvoda počela je popunjavati digitalna proizvodnja (npr. CNC obrada i 3D printanje). Digitalno doba napravilo je revoluciju u svijetu proizvodnje.

Digitalno doba ne samo da je znatno ubrzalo cijeli proces proizvodnje, već je omogućilo mnogo veći broj prilagodbi postojećeg 3D modela/3D printanog prototipa prije kretanja u masovniju proizvodnju. Cijeli proces 3D printanja prototipa zahtjeva kvalitetan digitalni 3D model, dobro prilagođen za 3D printanje, te dovoljno dobar 3D printer! Prilikom ovakvog prototipiranja praktički da nema otpada, a kvaliteta dobivenog proizvoda nadilazi dosadašnje tradicionalne načine proizvodnje. Na taj način ste unaprijedili i skratili kompletan proizvodni proces te dugoročno uštedili vrijeme i novac.

Digitalna informacija prelazi u realan svijet

3D printanjem mogu se napraviti potpuno novi oblici jedinstvenog futurističkog dizajna. Njih je nemoguće (ili vrlo teško) napraviti bilo kakvom klasičnom proizvodnjom. Jedan primjer toga je metalni 3D printani most postavljen na ulicama Amsterdama, specifičan po svojem vijugavom futurističkom dizajnu i performansama! No, važno je naglasiti da je većina tehnologija 3D printanja i dalje usmjerena na 3D printanje raznih proizvoda od polimernih materijala odnosno plastike.

Iako vaš 3D printer izrađuje predmete pomoću plastičnog filamenta, to ne znači da konačan proizvod mora biti od plastike. Korištenjem tehnologije 3D printanja možete vrlo lako izraditi posebne kalupe za proizvodnju cijelih serija proizvoda posebnog dizajna i namjene. Takvim kalupima možete izrađivati predmete nevjerojatnog izgleda i svojstava, pomoću postupaka hladnog lijevanja od drugih vrsta materijala poput smole, gipsa, silikona, cementa itd. Ovakav način izrade vrlo često se koristi za umjetničke, dizajnerske te razne inženjerske namjene.

Također, 3D printanje je idealno rješenje za vas ako imate u planu izraditi manju seriju proizvoda za koju nije isplativo ići u veliku tvorničku proizvodnju. Na primjer, 3D printanje se smatra isplativim za proizvodne serije od desetak do otprilike tisuću komada. Nakon toga je preporučljivo krenuti u masovnu proizvodnju izradom alata za injekcijsko prešanje.

“Human centered design” pomoću 3D printera

Sve oko nas postaje digitalno, a proizvodnja pritom nikada nije bila lakša ili dostupnija. Upravo iz tog razloga, u vrlo brzom roku, 3D printanje zavuklo se u pore razvoja proizvoda pri velikom broju različitih industrija, ali i obrazovnih i drugih ustanova!

3D printanje je zastupljeno u velikom broju različitih sektora proizvodnje, a posebno u suvremenoj avioindustriji, građevinskoj industriji, autoindustriji, brodogradnji, medicini, stomatologiji, filmskoj industriji, raznim dizajnerskim i umjetničkim područjima, pa čak i kad se radi o hrani. Nije toliko važno nabrajati područja primjene koliko je važna kvalitetna implementacija tehnologija 3D printanja u svaku od navedenih grana proizvodnje. Ako želite kvalitetno koristiti 3D printer “inhouse” uzmite u obzir da će vam trebati dobar 3D printer, kvalitetan materijal, edukacija operatera, stručna podrška i dostupan servis.

3D printeri u školama

U Hrvatskoj raste svijest o tome koliko su digitalne kompetencije važne u modernom društvu. 3D printer je novi alat koji, uz kompjuter, postaje sastavni dio informatičke opreme. Svijest o tome se budi u brojnim hrvatskim školama, na fakultetima i u knjižnicama. Knjižnice postaju centri digitalnog stvaralaštva u kojima djeca i odrasli mogu učiti o novim tehnologijama te na jednostavan način sami stvarati inovativne proizvode. Želeći približiti svoje znanje o 3D printanju javnosti postali smo projektni partneri udruge IRIM – Croatian Makers, na velikom projektu naziva “Digitalni građanin”, o kojem ćemo više reći u narednim blogovima.

3DPrintaj platforma

Naša 3DPrintaj platforma služit će kao “ultimate guide” svim privatnim osobama, tvrtkama i javnim ustanovama, u Hrvatskoj, koje tek kreću u svoju vlastitu avanturu 3D printanja. Ona će biti polazišna točka prilikom nabavke opreme za 3D printanje uz svu potrebnu stručnu podršku, servis i edukaciju. Svima koji žele naručiti brzu i kvalitetnu uslugu 3D modeliranja, 3D printanja i završne obrade, 3DPrintaj platforma bit će daleko najjednostavniji način da dođu do vrhunskog proizvoda u kratkom vremenskom roku. Za sve ostale koji se još nisu odlučili upustiti u svoju vlastitu avanturu 3D printanja ona će služiti kao vrijedan izvor informacija i edukacijskog sadržaja o tehnologijama 3D printanja.

Krećete li putem 3D printanja, ovo trebate znati!

Iako je 3D printanje sve popularnije i dostupnije široj javnosti, nisu apsolutno sve primjene tehnologije 3D printanja kvalitetne, realne ili komercijalne. Prije nego se odlučite za 3D printanje zapitajte se postoji li neki drugi, jednostavniji ili isplativiji način da dođete do željenog rezultata? 

Tehnologije 3D printanja ne nude novo rješenje u pogledu izrade uporabnih predmeta ili proizvoda koje jednostavno možete kupiti u trgovini. Također, prilikom 3D printanja rezervnih dijelova, nekih predmeta ili uređaja, isplativije je imati digitalni 3D model. Ako nemate digitalni 3D model, računajte na cijenu procesa njegove izrade prije 3D printanja.

Idete li u smjeru izrade personaliziranog nakita, figurica, rekvizita, natpisa, čokolade, poklona ili npr., nagrada za zaposlenike krenuli ste u isplativom smjeru. To predstavlja kvalitetnu i realnu primjenu tehnologija 3D printanja. Takvi unikati isplativi su tvrtkama i privatnicima koji žele napraviti brand, izraditi specifičan proizvod za tržište, razveseliti posebnu osobu u svom životu ili stvoriti neku novu umjetničku vrijednost! Želite li koristiti tehnologije 3D printanja za ovakvu namjenu sve što trebate je uskladiti svoja očekivanja s realnim mogućnostima određene tehnologije 3D printanja (FDM, SLA, SLS).

Način izrade i cijena različitih 3D printeva uvelike variraju. Vizualno atraktivni 3D printevi (umjetnost, dizajn, filmska industrija) često ne moraju imati zahtjevna mehanička svojstva, ali najčešće zahtijevaju dobru završnu obradu. Kod 3D printanja za industrijske namjene pravila su drugačija. Izrađujemo 3D printeve iznimnih mehaničkih svojstava koji su vrlo često neatraktivnog oblika ili dizajna. Takav 3D print nema vizualnu funkciju već predstavlja najbolje rješenje za neki specifičan problem. Jedan i drugi način izrade isplativi su kad ispunjavaju određenu namjenu te nude novo rješenje na tržištu.

Funkcionalnost 3D printera

Moć primjene tehnologija 3D printanja je u tome što može istovremeno pružiti mogućnost personaliziranog dizajna, kvalitete te funkcionalnosti proizvoda za neku posebnu namjenu. Od izrade plastičnih dijelova za industriju, novih 3D printera, raznih robota, letjelica, plovila, elektroničkih “gadgeta”, 3D printanih kuća, dijelova automobila i bicikala, medicinskih i drugih ljudskih pomagala pa sve do sićušnih maketa, umjetničkih i filmskih rekvizita. Potencijal kreiranja i stvaranja vlastitih objekata potenciran je tisućama puta.

Mnogo se govori i o tome koja bi bila ultimativna primjena tehnologija 3D printanja? Pretpostavljamo ona koja rješava važne egzistencijalne probleme čovječanstva i/ili omogućuje kolonizaciju drugih planeta bez utjecaja ljuske ruke. NASA izrađuje projekte na temelju kojih naselja mogu biti izgrađena sa Zemlje na Marsu, te kolonizirana u bliskoj budućnosti.

U narednom tehnološkom blogu pisat ću više o samoj FDM/FFF tehnologiji 3D printanja. Također, objasnit ću Vam zašto su desktop FDM/FFF 3D printeri daleko najprodavaniji i najrasprostranjeniji u svijetu. Ako vam je ovo sve već poznato, strpite se, jer uskoro dolaze i novi blogovi o primjenama 3D printanja te primjeri naših 3D printanih projekata. Pratite nas i krenite s nama u svijet 3D printanja.

#3DPrintaj #3dprinthrvatska #3dprintingcroatia

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak – Petak
09:00 – 17:00

Avenija Većeslava Holjevca 40
HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 1000 kn) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.

         

Brzo plaćanje QR kodom pomoću pametne KEKS PAY opcije Erste banke.