Održavanje 3D printera

by tra 7, 2022Tehnička podrška

Pravilno održavanje FDM/FFF 3D printera ključno je za njegov ispravan rad te što kvalitetniji 3D ispis. Kako bi tvoj 3D printer ispravno radio, treba obavljati rutinske preglede. Na taj način preveniraš moguće kvarove i oštećenja koji bi mogli spriječiti rad 3D printera i dovesti ga nama na servis.

V-slot kotačići

Prilikom slaganja novog 3D printera potrebno je pregledati tzv. “v-slot” kotačiće koji služe za kretanje po osima X, Y ili Z. Moguće je da tvornički nisu potpuno ispravno zategnuti. Pokušaj ručno okretati kotačiće i vidjeti mogu li se okretati oko svoje osi ili ne? Ukoliko se lagano zavrte potrebno je pritegnuti eksentričnu maticu, odnosno ako vrtnja pruža jaki otpor potrebno ju je otpustiti.

Ukoliko nisu dobro pritegnuti to se može odraziti na kvalitetu 3D printanog modela. Ukoliko su pretegnuti ispod kotačića ostavljati će prašinu zbog njihovog trošenja. Također, standardni kotačići mogu se zamijeniti tvrđom vrstom radi duljeg vijeka trajanja.

Održavanje 3D printera

PTFE tuba

Ukoliko koristiš 3D printer kod kojega PTFE tuba i mlaznica rade neposredan spoj potrebno je češće obratiti pozornost na trošenje tube. Takav slučaj spajanja češće primjećujemo kod “bowden” tipa ekstrudera.

Budući su tuba i mlaznica u neposrednom kontaktu zbog visokih temperatura tuba počinje degradirati. Preporučljivo je s vremena na vrijeme skratiti tubu, ovisno o intenzitetu korištenja 3D printera.

PTFE tubu ključno je odrezati pod 90 stupnjeva kako bi se dobila što ravnija površina koja se spaja na mlaznicu. Ukoliko površine nisu potpuno spojene, u razmaku između skupljati će se materijal te dolaziti do raznih poteškoća, kao što su: underextrusion ili štopanje filamenta.

 

Održavanje 3D printera

Podmazivanje ležajeva i čišćenje vodilica


Ukoliko primjećuješ da 3D printer proizvodi čudne zvukove prilikom kretanja moguće je da je potrebno podmazati ležajeve i vodilice. Također ako primjetiš da su vodilice suhe ili se npr. ekstruder ili podloga otežano pomiču vrijeme je za servis 3D printera.

Za ispravno podmazivanje poželjno bi bilo ukloniti ležajeve sa vodilica te oboje podmazati zasebno. Preporučljivo je podmazivanje sa istim sredstvom, kao što je to napravio proizvođač, radi kemije nastale uslijed miješanja masti/ulja. 

 

Održavanje 3D printera

Čišćenje ventilatora


Čišćenje ventilatora na FDM/FFF 3D printerima bitno je jednako kao i čišćenje ventilatora na računalima. Kako bi se hladile komponente 3D printera ventilatori moraju biti čisti i bez smeća.

Prašinu i drugo “smeće” sa ventilatora možeš očistiti prstima, pincetom ili komprimiranim zrakom. Ukoliko primjetiš da ventilatori stvaraju buku ili da se otežano vrte moguće je da su oštećeni te ih je potrebno zamijeniti.

Bitno je da ventilatori ispravno rade kako ne bi došlo do pregrijavanja komponenti te samim time i drugih potencijalnih poteškoća. 

 

 

Održavanje 3D printera

Čišćenje zupčanika ekstrudera

Tijekom 3D printanja komadići filamenta, prašina itd. mogu se skupljati na zupčanicima ekstrudera koji guraju filament kroz ostatak hotenda prema mlaznici. Ukoliko se na zupčanicima počne skupljati “smeće” može doći do štopanja ekstrudera, nepravilnog ekstrudiranja materijala i slično.

Neki ekstruderi zahtijevaju rastavljanje, a neki nude jednostavnija rješenja za pristupiti čišćenju. Za pomoć pri čišćenju može ti poslužiti četkica za zube, tvrđi kist ili komprimirani zrak kako bih ispuhao sve preostale komadiće filamenta van. 

 

Održavanje 3D printera

Čišćenje mlaznice 

Na mlaznici je potrebno spriječiti nakupljanje viška materijala tj. filamenta. Nakupljanje materijala se može dogoditi iz više razloga stoga je potrebno pripaziti na detalje.

Mlaznica i toplinski most moraju biti potpuno stegnuti kako u spoju ne bi izlazio višak materijala. Postavljena temperatura mora biti u skladu sa materijalom tj. filamentom koji se koristi. Ukoliko se koristi veća temperatura materijal se može prekomjerno topiti što rezultira ne kontroliranim izlaženjem filamenta na mlaznicu te stvaranje tzv. “blobova” i slično.

 

Održavanje 3D printera

Prije samog procesa 3D printanja potrebno je zagrijati mlaznicu na željenu temperaturu te očistiti mlaznicu krpicom. Obzirom se radi o visokim temperaturama (200 i više stupnjeva celzijevih) potreban je oprez jer opekline mogu nastati u trenu u slučaju izravnog dodira sa mlaznicom. Ukoliko se na mlaznici konstantno skuplja filament obrati pažnju te po potrebi zamijeni mlaznicu.

Dodavanje “silicone sock”-a, odnosno silikonske čarape, na grijani blok može značajno produljiti rok trajanja mlaznice i samog bloka obzirom se materijal lijepi na dodatak koji je jednostavno zamjenjiv.

Čišćenje radne podloge


Većinu poteškoća sa prvom slojem stvara čistoća radne podloge. Na radnoj podlozi možeš ostaviti otisak prsta, prašinu, koristiti nepravilno sredstvo za čišćenje itd. Zbog navedenog se omekšani filament neće zalijepiti te ti to može stvoriti poteškoće kasnije pri 3D ispisu.

Ovisno koja se podloga nalazi na tvom FDM/FFF 3D printeru, i koji materijal koristiš trenutno, sredstva čišćenja mogu biti različita. Neka od sredstava koja se mogu koristiti: voda i sapun, sredstvo za čišćenje stakla, izopropilni alkohol. 

Također, za bolje prijanjanje materijala za podlogu, nakon čišćenja, mogu se koristiti i adhezivi kao što je Magigoo. Ukoliko je podloga oštećena potrebno ju je zamijeniti.

Održavanje 3D printera

Provjera vijaka na 3D printeru

3D printer ima svoje pokretne i nepokretne dijelove na kojima se zbog konstantnih vibracija i kretnji vijci mogu otpustiti.
Osim vijaka koji se koriste na okviru, potrebno je provjeriti i manje vijke na remenicama motora, zupčanicima na ekstruderu itd. Sve vijke potrebno je stegnuti razumnom silom, pogotovo manje vijke, kako pretezanjem ne bi došlo do neželjenih oštećenja.

Održavanje 3D printera

Provjera zategnutosti remena


Neispravnu zategnutost remena lako je moguće primijetiti na 3D printanim modelima.

Ukoliko je remen pretegnut može uzrokovati razne poteškoće prilikom rada uređaja gdje se dodatno opterećuju stepper motori te remenice, a može rezultirati i dimenzijski neispravnim 3D printom. Kada je remen otpušten, zupci na remenici mogu preskočiti i to rezultira pomicanjem sloja te ne uspješnim 3D printom.

Remen je ispravno zategnut kada se ostvaruje dobar prihvat sa remenicom, odnosno ne dolazi do preskakanja. 

Održavanje 3D printera

Zaključak

Nemoj dopustiti da tvoj FDM/FFF 3D printer dođe na servis, ako to nije nužno potrebno. Mnoge radnje možeš napraviti sam/a i time smanjiti vjerojatnost kvara na minimum. Nadamo se da smo ti gornjim savjetima olakšali muke po održavanju 3D printera te da ćeš koristiti naš praktični “vodič” za održavanje svog 3D printera. Ako trebaš dodatne savjete ili imaš kakva pitanja obrati nam se na info@3dprintaj.com i naša stručna podrška odgovorit će ti na sve što te zanima.

Brinemo o svemu tako da ti ne moraš.

Tvoj 3DPrintaj tim.

 

IZVORI:

https://all3dp.com/2/3d-printer-maintenance-fdm-3d-printer/

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak – Petak
09:00 – 17:00

Avenija Većeslava Holjevca 40
HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 1000 kn) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.

         

Brzo plaćanje QR kodom pomoću pametne KEKS PAY opcije Erste banke.