Prvi sloj (“first layer”) kod 3D printanja

by ruj 10, 2020Tehnička podrška

Jedan od najbitnijih procesa kod 3D ispisa željenog modela je njegov prvi sloj na radnoj podlozi. Većina 3D printera trenutno ponuđena tržištu ima grijanu podlogu te se podešavanjem temperatura osigurava bolje prijanjanje materijala na radnu podlogu. Temperature podloge koje ćeš zadati svom 3D printeru variraju od materijala do materijala, toliko da nekima nužno nije potrebna grijana podloga pa sve do iznosa od preko 100 stupnjeva celzijevih.

U ovom blogu posvetit ćemo se problemu prvog sloja kod 3D printanja. Vrlo je važno da je prvi sloj tvog modela čvrsto povezan s radnom podlogom, tako da se njegov ostatak može što sigurnije graditi na njegovom temelju. Postoji mnogo različitih načina za suočavanje s problemima prijanjanja prvog sloja. U nastavku ćemo opisati neke od najčešćih slučajeva te pomoći sa pronalaženjem rješenja za iste.

Radna podloga nije ispravno kalibrirana

Većina 3D printera na trenutnom tržištu ima opciju automatske kalibracije pomoću senzora (npr. mehanički, optički i sl.). Pomoću senzora kompenziraju se moguće nepravilnosti te se ostvaruje ravnomjerna udaljenost mlaznice u odnosu na kompletnu radnu podlogu u mjernim točkama. Također, možeš pronaći 3D printere koji nemaju opciju automatskog mjerenja. U tom slučaju najčešće se ispod radne podloge nalaze tri do četiri vijka sa oprugama te se njihovim zatezanjem ili otpuštanjem manualno podešava udaljenost mlaznice od radne podloge.

Mlaznica je previše udaljena od radne podloge

Jedna od najčešćih početničkih pogrešaka je premala ili prevelika udaljenost mlaznice od radne podloge, koja u ekstremnim slučajevima može dovesti do oštećenja podloge. Kada si kalibrirao/la radnu podlogu sljedeći je korak odrediti ispravnu udaljenost mlaznice. Cilj je pronaći savršenu udaljenost – ne predaleko, a opet ne preblizu podlozi. Za najbolje prijanjanje materijala na podlogu možeš mlaznicu spustiti niže kako bi se materijal malo razvukao, odnosno bio širi od zadane mu linije. Kako je visina sloja najčešće 0.2 mm, spuštanjem za -0.010 već možeš naoko vidjeti razliku u linijama.

Prvi sloj mlaznica

           Utjecaj udaljenosti mlaznice (izvor slike: All3DP)

Prvi sloj se 3D printa prebrzo

Kako materijal izlazi direktno na radnu podlogu želiš da veza između njih bude što čvršća. Ako se prvi sloj 3D printa prebrzo materijal neće imati vremena za vezu sa radnom podlogom. Iz tog razloga obično se preporuča prvi sloj 3D printati manjom brzinom. U pravilu su to vrijednosti od 10-25 mm/s, ovisno o zahtjevnosti materijala, ali i samog 3D printanog modela.

Temperature i postavke hlađenja

Poželjno je radnu podlogu zagrijati za prvi sloj ili dva na većoj temperaturi nego zadanoj od proizvođača, npr. ako bi se materijal trebao printati na 85 stupnjeva na radnoj podlozi za prva 2 sloja podesi u tzv. “slicer” programu 90 stupnjeva te zatim spusti na zadanu vrijednost. Ako tvoj 3D printer ima ventilator koji puše direktno u mlaznicu ugasi njegov rad dok se printaju prva 3 sloja. Doći će do čvrste povezanosti između tih slojeva te u kombinaciji sa zagrijanom podlogom možeš imati više sigurnosti u sebe kako se prvi sloj neće odvojiti od radne podloge. Ukoliko radiš u prostoriji u koju se često ulazi ili u kojoj su otvoreni prozori, radi klima uređaj i sl. dolazi do većeg protoka zraka bilo bi poželjno izolirati 3D printer sa kućištem od pleksiglasa ili slično, kako se temperatura u njegovom radnom volumenu ne bi mijenjala. 

Udaljenost mlaznice

Primjeri kako udaljenost mlaznice utječe na kvalitetu prvog sloja (izvor slike: All3DP)

Opcije “Brim” i “Raft”

Ponekad u pomoć mogu priskočiti postavke koje nudi “slicer” program. “Brim” dodaje dodatne prolaze materijala, mogli bi reći prstene, oko vanjske strane modela. Analogija tome je kao što obod šešira povećava opseg šešira (slikovito rečeno). “Raft” ili u prijevodu splav služi kako bi se materijal zalijepio na plastiku, a ne direktno na radnu podlogu. Napravi se sloj plastike na koji će kasnije nasjesti slojevi 3D modela koji se 3D printa. Time se osigurava bolje prijanjanje zbog moguće zahtjevnosti 3D modela.

Brim and Raft

Usporedba opcija “Skirt” i “Brim” (izvor slike: All3DP)

Radna podloga

Različiti filamenti imaju tendenciju boljeg prijanjanja na različite materijale podloge. Iz tog razloga mnogi 3D pisači uključuju poseban materijal radne podloge koji je optimiziran za njihove filamente. Na primjer, nekoliko 3D printera koristi PEI sheet podlogu na vrhu svoje radne podloge koji se vrlo dobro lijepi za PLA. Ostali se proizvođači odlučuju za termički obrađen stakleni sloj, poput borosilikatnog stakla, koji obično zagrijava ABS. Ako ćete ispisivati ​​izravno na ove površine, uvijek je dobro prije početka 3D ispisa osigurati da tvoja radna podloga ne sadrži prašinu, masnoću ili ulja. Čišćenje podloge s vodom ili izopropilnim alkoholom može napraviti veliku razliku. 

Ako tvoj 3D printer ne sadrži poseban materijal na radnoj podlozi, koji pomaže u prijanjanju, još uvijek imaš nekoliko mogućnosti! Postoji nekoliko vrsta traka (tzv “kapton trake”) koje se dobro lijepe za uobičajene materijale za 3D ispis. Trake se mogu zalijepiti na površinu podloge i lako ukloniti ili zamijeniti, ako želiš 3D printati s drugim materijalom. Lak za kosu, ljepilo i druge ljepljive tvari obično djeluju vrlo dobro ako sve drugo zakaže. Jedan od popularnijih proizvoda na tržištu je tzv. Magigoo adheziv kojeg i sami koristimo.

Ovo su neki od najčešćih slučajeva s kojima smo se susretali u svojoj višegodišnjoj praksi te njihovih rješenja. Ako imaš drugačija iskustva, ili neki slučaj iz prakse koji se razlikuje od navedenih primjera, javi nam se na info@3dprintaj.com. Rado ćemo te saslušati i uvrstiti tvoje iskustvo/rješenje kao važan primjer budućim korisnicima 3DPrintaj platforme.

IZVOR: https://www.simplify3d.com/support/print-quality-troubleshooting/not-sticking-to-the-bed/

 

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak – Petak
09:00 – 17:00

Avenija Većeslava Holjevca 40
HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 1000 kn) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.

         

Brzo plaćanje QR kodom pomoću pametne KEKS PAY opcije Erste banke.