Zahvaljujući ubrzanom razvoju u svijetu aditivnih tehnologija, svakodnevno možemo svjedočiti pojavi naprednijih verzija 3D printera te stvaranju novih klasifikacija. Sigurno si se već negdje susreo s pojmom “desktop” 3D printera, “maker” 3D printera, “workbench” 3D printera ili pak “industrial” 3D printera. Na 3DPrintaj webshopu odlučili smo radi jednostavnosti napraviti osnovnu razdiobu na „maker“ i „industrial“ 3D printere. Našu klasifikaciju pojašnjavamo u ovom blogu.

Kako definirati 3D printer?

3D printer je uređaj koji kreira i izrađuje trodimenzionalne objekte na temelju digitalnog modela. Poput tradicionalnog printera, 3D printer prikuplja digitalne podatke sa računala kao input, ali kao output ne koristi papir već polimerne materijale (plastiku) koji mu pomažu u stvaranju trodimenzionalnih predmeta. 3D printeri koriste aditivnu tehnologiju kako bi oblikovali ili printali fizički objekt sloj po sloj. Prednosti, u odnosu na druge vrste proizvodnje, su u pristupačnosti, isplativosti pri manjim proizvodnim serijama i „environment friendly“ pristupu.

Razlike između MAKER i INDUSTRIAL 3D printera

Farma Original Prusa XL 3D printera (Izvor: Prusaprinters Blog)

Osnovna kategorizacija 3D printera

Prije odabira idealnog 3D printera prema tvojim potrebama, potrebno je definirati njegovu primjenu, poželjne karakteristike te odrediti budžet. Kad je riječ o građi i dimenzijama 3D printera važno je naglasiti da su danas desktop 3D printeri stekli golemu popularnost. Razlog tome su prije svega manje dimenzije 3D printera, zatim mogućnost “nizanja” na desetke takvih uređaja te stvaranja farmi 3D printera što u konačnici znatno ubrzava proizvodnju.  

 

Desktop 3D printeri

 

Mogu se dijeliti na jeftinije “maker” i skuplje “professional” ili “industrial” 3D printere ovisno o robusnosti, zatvorenosti kućišta, građi ekstrudera, broju ekstrudera, radnoj podlozi, kvaliteti 3D ispisa i drugim karakteristikama. Također, jedan od glavnih kriterija za razlikovanje “maker” od “professional” tj. “industrial” kategorije 3D printera nije preciznost 3D ispisa već mogućnost kvalitetnog 3D printanja s brojnim inženjerskim materijalima.

Možemo reći da je na desktop 3D printeru, robusnog i zatvorenog kućišta, danas moguće postići 3D print “industrial” kvalitete spreman za tržište. Prednost pri implementaciji profesionalnih desktop 3D printera u industrije su manje dimenzije, praktičnost i prihvatljivija cijena.

 

Workbench 3D printeri

 

Na prijelazu su između desktop 3D printera “industrial” klase i ozbiljnih industrijskih 3D printera koji su izrazito veliki i robusni te zauzimaju dosta mjesta u proizvodnom pogonu. Ovi 3D printeri mogu se povezati u jedinstven proizvodni sustav i vrlo lako pokretati iz prostorije u prostoriju. Za razliku od desktop i workbench 3D printera, industrijski 3D printeri su mnogo većeg volumena, vrlo robusni te napravljeni da samostalno stoje na podu u industrijskim postrojenjima. Ovakve 3D printere nije jednostavno pomicati ili prenositi te zauzimaju mnogo više prostora nego što zauzima desktop 3D printer “professional” tj. “industrial” klase.

U sljedećim poglavljima objasnit ćemo kako prepoznati i kada koristiti svaku od navedenih kategorija 3D printera. 

Kategorije 3D printera

 

1. Desktop “maker” 3D printeri

Ova kategorija 3D printera dobila je svoj naziv jer je inicijalno namijenjena kreativcima tj. popularno „makerima“. Popularni “maker” 3D printeri najčešće dolaze u dijelovima te ih je potrebno sklopiti i sastaviti zbog čega se često ova kategorija naziva i DIY (Do It Yourself) 3D printerima.

Takvi KIT-ovi za sastavljanje preporučuju se entuzijastima ili pojedincima koji vole iskustvo sastavljanja predmeta, a žele uštedjeti novac. U tu svrhu su se neki proizvođači 3D printera, poput tvornice Prusa Research, dosjetili da „makerima“ uz kupnju DIY kita poklone gumene bombone kako bi im trenuci sastavljanja slađe prošli. 

https://www.3dprintaj.com/proizvod/original-prusa-i3-mk3s-kit/

​Popularni 3D printer među DIY “maker” entuzijastima je Original Prusa i3 MK3S+ – KIT.

https://www.3dprintaj.com/proizvod/original-prusa-i3-mk3s-kit/

​Potpuno sastavljena i kalibrirana verzija 3D printera Original Prusa i3 MK3S.

Svi 3D printeri “maker” kategorije znatno su jeftiniji jer nemaju robusno kućište, jednostavni su za upravljanje te su uglavnom namijenjeni hobističkom 3D ispisu sa manje zahtjevnim materijalima. Najčešće se koriste PLA i PETG materijali, uz mogućnost nadogradnje za 3D ispis s inženjerskim materijalima koji ne zahtijevaju zatvorenu radnu komoru. Na njima većinom možete 3D printati manje makete, umjetnine te razne figurice i uporabne predmete.

Danas postoje i “plug & play” 3D printeri maker kategorije. To znači da se, također, radi o 3D printerima niskog cjenovnog ranga, otvorenog kućišta te identičnih radnih performansi kao i kod DIY 3D printera maker kategorije. Glavna razlika u odnosu na “maker” 3D printere koji dolaze u KIT-u za ozbiljnije samostalno sastavljanje je to da ih možete sastaviti u roku 15-ak minuta i spremni su za rad.

2. Desktop “industrial” 3D printeri

Sljedeća kategorija 3D printera su desktop 3D printeri “industrial” kategorije. Svi desktop 3D printeri, bilo “maker” ili “industrial” kategorije, predviđeni su za držanje na radnom stolu ili na polici. Radni volumen desktop kategorije 3D printera neznatno je manji od dimenzija stroja, što ih čini prepoznatljivim, a dolaze u pakiranju koje je spremno za korištenje odmah nakon kupnje. No, za razliku od desktop 3D printera “maker” kategorije “industrial” 3D printeri su robusniji, nude više različitih opcija proizvodnje i najčešće ih možete prepoznati po zatvorenoj radnoj komori. 

Jedan od primjera 3D printera “industrial” namjene svakako je BCN3D Sigma D25 koji ima karakteristike moćnog industrijskog stroja u stolnoj/desktop verziji. Na tržištu su već dugo popularni i Zortrax 3D printeri koji dolaze u nekoliko varijanti desktop izvedbe. Ovi 3D printeri praktični su za korištenje u uredskim prostorima tvrtki i javnih ustanova.

BCN3D Sigma D25

BCN3D Sigma D25 je desktop “industrial ” 3D printer koji printa inženjerske komade sa izuzetnom preciznošću i kvalitetom detalja.

Zortrax M300 dual

Zortrax M300 dual je desktop “industrial ” 3D printer koji printa inženjerske komade sa izuzetnom preciznošću i kvalitetom detalja.

Najčešće korištena tehnologija među desktop 3D printerima je FDM/FFF (Fused Filament Fabrication). Danas je slijede MSLA (Masked Stereolithography) i DLP (Digital Light Processing). Odabir tehnologije 3D printera zasniva se na željenoj kvaliteti završnog proizvoda, veličini 3D printanog komada i preciznosti pri 3D ispisu sitnih detalja.

Cijena desktop “industrial” 3D printera znatno je veća od cijene “maker” 3D printera radi njihovih naprednijih performansi i opcija prilikom 3D ispisa, mogućnosti 3D ispisa sa dva ekstrudera odnosno dva materijala istovremeno, veće proizvodnosti, robusnosti kućišta, naprednijih softverskih rješenja te imaju radne prostore prilagođene za 3D ispis sa zahtjevnijim inženjerskim materijalima.

Kad govorimo o 3D printerima koji rade sa smolom odnosno o MSLA ili DLP 3D printerima, “industrial” kategoriju krasi veći radni volumen, veća preciznost i veća brzina 3D ispisa. U našoj ponudi imamo Phrozen 3D printere “industrial” klase.

 

Phrozen Transform

Phrozen Transform je profesionalni MSLA 3D printer velikog radnog volumena. Odličan je za izradu dentalnih pomagala, industrijskih komada i raznih prototipa.

3. Workbench 3D printeri

Naziv workbench 3D printeri potekao je iz tvornice BCN3D Technologies. Ondje su napravili rješenje za industrijsku proizvodnju koje je inačica desktop 3D printera napravljena za radionu. To ne znači da se ovi 3D printeri ne bi mogli koristiti u uredskim prostorima, no oni svoj puni potencijal mogu postići implementacijom u proizvodni pogon. 

U BCN3D-u su osmislili jedinstven sustav koji omogućuje integraciju 3D printera BCN3D Epsilon W27 ili W50 sa Smart Cabinet dodatkom u jedinstvenu cjelinu koja 3D printeru omogućava neprekidan izvor napajanja, dodatnu zaštitu opreme (UPS) te optimizira trajanje i kvalitetu filamenta za 3D print kontrolirajući vlažnost. Ovi sustavi su izuzetno kvalitetno rješenje za proizvodnju dijelova industrijske namjene te lako transportabilni iz prostorije u prostoriju.

BCN3D Epsilon serija proizvodnja

BCN3D Epsilon Workbench 3D printeri su posebno rađeni za 3D ispis inženjerskih komada u prostorima radiona.

4. Industrijski 3D printeri

Za razliku od desktop 3D printera, industrijski 3D printeri su još većeg volumena, vrlo robusni te napravljeni da samostalno stoje na podu u industrijskim postrojenjima. Ovakve 3D printere nije jednostavno pomicati ili prenositi te zauzimaju mnogo više prostora nego što zauzima bilo koji desktop ili workbench 3D printer. Njihova prednost leži u tome što pružaju ogroman radni volumen i omogućuju izradu dijelova kućišta npr. auta ili motora u jednom komadu. Njihova veličina i robusnost omogućava im neke dodatne performanse pri izradi dijelova koje desktop 3D printeri ne posjeduju.

Preciznost i ponovljivost pri proizvodnji najveća su prednost u odnosu na desktop klasu 3D printera. Kvalitetan industrijski stroj može neprekidno izrađivati isti komad iznova i postizati rezultate u zadanim tolerancijama bez iznimke. To je idealno za izradu prototipa, rezervnih dijelova ili cijelih serija proizvoda.

modax machines

Sneak peak na 3DPrintaj Modax Machines liniju modularnih industrijskih FDM/FFF 3D printera koja će uskoro biti predstavljena javnosti. 

Još jedna ključna prednost industrijskih strojeva je široka paleta materijala koji se koriste. Industrijski strojevi koriste veći izbor materijala nudeći široki raspon mehaničkih svojstava. To omogućava korištenje ovakvih strojeva u svim industrijskim granama, od autoindustrije do medicine. Iako u većini slučajeva proizvođači strojeva proizvode i materijale čime zatvaraju sustav te garantiraju kvalitetu izrade i ponovljivost, na 3DPrintaj platformi preferiramo “open source” kulturu i omogućavamo našim korisnicima kupnju i primjenu materijala za 3D ispis po njihovoj želji. Na taj način korisnici mogu ostvariti značajnu uštedu pri proizvodnji.

Industrijski strojevi cjenovno su znatno skuplji od svih 3D printera desktop ili workbench kategorije no performanse i mogućnosti izrade koje pružaju opravdavaju razliku u cijeni. U našoj webshop ponudi, za sada, nemamo 3D printere industrijske klase, no, razvijamo Modax Machines liniju modularnih industrijskih FDM/FFF 3D printera kao alumni član ZICER-a (Zagrebački inovacijski centar). Naša linija Modax Machines industrijskih strojeva uskoro će biti predstavljena javnosti.

Odabir 3D printera s obzirom na performanse, konačnu namjenu i cijenu

3D printeri u postojećoj 3DPrintaj webshop ponudi dijele se prema namjeni na “maker” i “industrial” desktop 3D printere pod koje spada i BCN3D Epsilon workbench linija 3D printera namijenjena za ozbiljniji industrial 3D ispis.

Ukoliko planiraš izrađivati hobističke predmete, jeftine zamjenske dijelove ili jednostavne uporabne predmete za kućanstvo tvoj odabir biti će negdje u rangu “maker” kategorije 3D printera. Oni su jednostavni za korištenje, imaju otvoren radni prostor te ih lako možeš smjestiti unutar svog životnog prostora.

Jednako vrijedi za ljude koji se tek počinju baviti proizvodnjom npr. figurica, nakita ili suvenira i ne žele u startu investirati u skuplji uređaj. Cijena “maker” 3D printera počinje od 2000 kn pa sve do nekih 15 000 kn. 

Isplativost desktop “industrial” kategorije 3D printera visoka je za izradu funkcionalnih prototipa, manjih serija proizvoda i zamjenskih dijelova brojnim tvrtkama i ustanovama u Hrvatskoj. “Industrial” 3D printeri MSLA tehnologije sve su popularniji među zubnim tehničarima i zlatarima koji izrađuju vrlo precizne predmete u visokoj rezoluciji. Cijena ovakvih 3D printera kreće se od 20 000 do 70 000 kn. 

 

ad plastik 3D print

3D printani komad za AD Plastik u Fillamentum CPE HG 100 materijalu.

3d print tkanine indutrial

3D printani komad za tekstilnu industriju u Recreus Filaflex 82A materijalu.

Najčešća pitanja i zablude s kojima se susrećemo

 

  • Trebam li za profesionalan FDM/FFF 3D ispis zatvorenu radnu komoru?

Za profesionalan 3D ispis nije potrebna zatvorena radna komora. Robusnost uređaja, radna podloga i dobar hotend sustav mogu 3D printati sve inženjerske materijale kojima nije potrebna zatvorena i grijana radna komora te mogu imati vrlo napredne performanse 3D ispisa. Primjer toga je printer BCN3D Sigma D25 koji je odličan “workhorse” za 3D ispis velikog broja inženjerskih predmeta u kratkom vremenu u visokoj rezoluciji.

  • Zašto ne kupiti jeftiniji FDM/FFF 3D printer za profesionalnu namjenu?

Osnovna razlika “maker” i “industrial” kategorije desktop 3D printera na tržištu je u tome što ćeš maker kategoriju odabrati ako želiš uštedjeti u cijeni. No, ako ti je cilj imati kvalitetan i pouzdan 3D printer, sa naprednim mogućnostima “industrial” 3D ispisa poput visoke ponovljivosti, 3D ispisa s dva ekstrudera istovremeno, ili grijanu radnu komoru, ne želiš kupiti jeftiniji (a opet skupi) profesionalni FDM/FFF 3D printer. Želiš uređaj maksimalne kvalitete i efikasnosti koji će trebati minimum stručne podrške i na kojem možeš odabrati materijale za 3D ispis kakve god želiš. Zato preporučamo kupnju FDM/FFF 3D printera europskih proizvođača koji njeguju “open source” kulturu i pružaju vrlo kvalitetnu stručnu podršku.

Zaključak

Za sve kategorije 3D printera vrijedi isto pravilo, a to je da se poželjno prethodno educirati o njihovom načinu funkcioniranja te postojećim granicama korištenja. Za posjedovanje desktop “maker” kategorije 3D printera dobro je steći barem osnovno znanje iz područja aditivnih tehnologija (3D printanja) radi čega u našoj ponudi imamo nekoliko Start Paketa s uključenom osnovnom edukacijom o 3D printanju.

S druge strane desktop “industrial” uređaji u našoj ponudi namijenjeni su korisnicima koji žele koristiti naprednije opcije 3D ispisa, proizvoditi više predmeta u manjem vremenu ili 3D printati sa zahtjevnijim inženjerskim materijalima. Kupnjom takvih uređaja, dobivate od nas edukaciju uključenu u cijenu samog uređaja i prilagođenu vašim potrebama. Prilikom odabira svoga idealnog 3D printera, odredi željenu namjenu 3D printera i okvirni budžet kako bi se ispunile sve tvoje proizvodne potrebe.

Želiš li izračunati isplativost nekog “industrial” uređaja za 3D ispis? Javi nam se na mail info@3dprintaj.com i odgovorit ćemo na sva tvoja pitanja!

 

#3DPrintaj #3dprinthrvatska #3dprintingcroatia

 

 

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak – Petak
09:00 – 17:00

Avenija Većeslava Holjevca 40
HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 1000 kn) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.

         

Brzo plaćanje QR kodom pomoću pametne KEKS PAY opcije Erste banke.