Svijet 3D printanja napreduje brzinom svjetlosti, a tvrtka Sintratec se počela pozicionirati kao jedan od lidera u SLS industriji s inovativnom All – Material platformom (AMP). U ovom blogu, istražit ćemo posebnosti Sintratecova AMP sustava te zašto bi on trebao biti vaš prvi izbor za brzu izradu industrijskih prototipova i potpuno funkcionalnih dijelova.

 

SLS tehnologija 3D printanja

Ukratko se prisjetimo najvažnijih činjenica o SLS tehnologiji 3D printanja koju smo pojasnili u jednom od prethodnih blogova. Selective Laser Sintering (SLS) ili selektivno lasersko sinteriranje se ubraja među PBF (Powder Bed Fusion) tehnologije 3D printanja koje koriste visokoenergetski izvor za stapanje praškastog materijala kako bi se konstruirao trodimenzionalni objekt.

Na odluku o odabiru SLS-a ili FDM/FFF tehnologije 3D ispisa uvelike odlučuje vaš budžet, tražene mehaničke karakteristike predmeta, željeni završni izgled, odabir materijala i, u konačnici, geometrija ili kompleksnost 3D modela. 

Sintratec All - Material Platform

Kocka printana sa Sintratec TPE prahom.

Zašto odabrati Sintratec 3D printere?

Sintratec je vodeći švicarski proizvođač preciznih SLS 3D printera za profesionalnu uporabu. Koristi tehnologiju selektivnog laserskog sinteriranja (SLS) za preradu industrijskih materijala u funkcionalne prototipove i aplikacije za krajnju upotrebu. All-Material platforma (AMP) koju predstavlja tržištu inovativna je u svijetu razvoja SLS tehnologije 3D printanja. 

Važnost modularnosti

Zahvaljujući njenoj modularnosti, plastomeri i metali mogu se obrađivati ​​na istom proizvodnom sustavu te brzo izmjenjivati ​​bez unakrsne kontaminacije ili dugotrajnih procesa čišćenja. Ovakav način proizvodnje u značajnoj je prednosti u odnosu na druge SLS sustave, pospješuje sam proces 3D printanja s prahom, te vam u konačnici štedi i novac i vrijeme.

Sintratec All - Material Platform

Posebnost Sintratec All-Material platforme (AMP)

Tvrtka Sintratec je krajem 2022. godine predstavila novi sustav proizvodnje koji su nazvali All-Material Platform (AMP). Po čemu je ovaj sustav toliko poseban? AMP sustav je inovativno rješenje u svijetu SLS 3D printanja. Zahvaljujući tom sustavu plastomeri i metali mogu se 3D printati na istom proizvodnom sustavu i brzo izmjenjivati bez uzajamne kontaminacije ili dugotrajnog procesa čišćenja 3D printanih komada.

Sintratec S2 3D printer

Jedan dio AMP sustava čini i fuzijski modul (3D printer) opremljen laserima za vrlo precizno sinteriranje praha.

Također, s ovim novim sustavom se omogućuje da svi sadašnji i budući Sintratec moduli budu kompatibilni i međusobno zamjenjivi. Ukratko, to bi značilo da možete koristiti više materijala (plastomere i metale) na samo jednom sustavu za proizvodnju što do pojave AMP sustava nije bilo moguće. 

Sintratecov AMP sustav se sastoji od AMP fuzijskih modula (3D printera) opremljenih laserima za vrlo precizno sinteriranje praha, koji u kompletu s AMP modulima za 3D ispis (Build Module) i AMP modulom za rukovanje s materijalom (Material Handling Module) čine cjelinu koja vam omogućava praktičan SLS 3D ispis u industrijskoj kvaliteti.

AMP moduli

Modularnost AMP-a omogućuje vam da proširite svoj proizvodni park i povećate produktivnost kad god je to potrebno. Također, omogućuje vam brzu izmjenu materijala bez unakrsne kontaminacije ili dugotrajnih procesa čišćenja.

AMP Fusion moduli (3D printeri)

Središte su AMP sustava i uključuju high-tech fiber laser i svu optiku koja je odvojena od praha, a poznati su pod nazivima:

AMP moduli za 3D ispis (Build Module)

Dizajnirani su za rad sa svim Sintratecovim materijalima. Cilindričan radni volumen omogućuje ravnomjernu raspodjelu topline i konzistentne rezultate 3D ispisa.

 

AMP modul za rukovanje materijalom (Material Handling Station)

Rješenje tvrtke Sintratec za rukovanje materijalima posebno prilagođeno tehnologiji selektivnog laserskog sinteriranja (SLS).

Sintratec All - Material Platform

AMP moduli za 3D ispis (Build Module)

AMP materijali

Omogućuju 3D ispis vrlo preciznih dijelova koji se mogu koristiti za funkcionalne prototipove kao i komponente za krajnju upotrebu. Sintratecov prvoklasni SLS prah pokazao se kao pravi izbor za mehanički zahtjevne industrijske primjene u širokom rasponu industrija. Najčešće korišteni AMP materijali za 3D ispis su:

  • Sintratec PA12 
  • Sintratec TPE
  • Sintratec PA12-GF

 

Sintratec All - Material Platform

Karakteristike Sintratec AMP materijala

Razvoj naprednih kućišta

AMP sustav je pronašao svoje mjesto u poznatoj tvrtci Schneider Electric Group koja se primarno bavi izradom električnih kućišta. Njihov proizvodni pogon ima oko 12 FDM i DLP 3D printera, a među njima se našao i Sintratecov SLS S2 3D printer. 

SLS tehnologiju 3D printanja koriste za razvoj i istraživanje proizvoda koji zahtjevaju visoku razinu preciznosti. Nedavno su u jednom projektu modificirali cijelu unutrašnjost niskonaponskog prekidača kako bi ono postalo kompaktnije i funkcionalnije. U tu svrhu su pomoću S2 3D printera izradili poklopac kućišta kako bi testirali postoje li smetnje u komponentama i tako uklonili sumnje prije proizvodnje finalnog proizvoda.

Izrada funkcionalnih komada

SLS tehnologiju primjenjuju za izradu funkcionalnih komada i razvoj prototipova. Najčešće koriste PA12- GF koji je po svojstvima najsličniji PA6 -GF materijalu koji koriste za masovnu proizvodnju kućišta. 

Kao najveću prednost korištenja Sintratec uređajima navode: homogenost slojeva na printanom komadu, mogućnost nestinga, (automatskog slaganja većeg broja različitih 3D modela unutar softwarea za pripremu 3D ispisa) i visoki stupanj preciznosti tijekom 3D ispisa.

Razvoj prototipova

Prošlo je već pola godine otkad smo postali službeni zastupnici tvrtke Sintratec na području Hrvatske. U tom periodu smo testirali granice Sintratec S2 3D printera i ostalih AMP modula kojima se koristimo svakodnevno za izradu prototipova za brojne tvrtke na području Hrvatske i šire. 

Naša zapažanja su da je cijeli sustav cjenovno pristupačan u odnosu na ostale proizvođače SLS 3D printera iz iste klase te da je AMP sustav revolucionarno rješenje za sve one koji s lakoćom žele odvojiti 3D ispis sa plastomera i metala u svojim proizvodnim pogonima i to bez dodatnih troškova. 

Vakuum hvataljke izrađene od SLS praha

Vakuum hvataljke izrađene od Sintratec PA12 praha.

Zaključak

Nadamo se da ste ovim kratkim pregledom značajki i primjene Sintratec All-Material sustava 3D printera dobili kratak uvid u važnost priče o pouzdanosti AMP sustava.

Ukoliko želite naručiti probni uzorak industrijske namjene 3D printan u AMP sustavu ili konzultacije vezane uz implementaciju i isplativost korištenja Sintratec AMP sustava za potrebe proizvodnje, javite nam se na mail info@3dprintaj.com ili nam se javite na broj telefona  +385 95 514 2570.

#3DPrintaj #3dprinthrvatska #3dprintingcroatia

 

 

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak – Petak
09:00 – 17:00

Avenija Većeslava Holjevca 40
HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 1000 kn) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.

         

Brzo plaćanje QR kodom pomoću pametne KEKS PAY opcije Erste banke.