Svijet je digitalno igralište, a 3D printanje naš teren

by sij 10, 2019Primjena 3D printanja, Profesionalna primjena 3D printera

 

 

Krećemo od digitalnog 3D modela, a 3D printanjem stvaramo objekte nevjerojatnog izgleda, kvalitete i performansi. Praktički da nema kutka planeta Zemlje na kojem se u ovom trenutku ne događa nešto novo i revolucionarno, vezano uz digitalno stvaranje putem računala i 3D printera, ili otvara nova mogućnost primjene tehnologija 3D printanja u nekoj od danas poznatih industrija. Sve oko nas postaje digitalno, uključujući i industrijsku proizvodnju!

Svijet je digitalno igralište i gradilište

Kada bismo svi zajedno sjeli i zapitali se: “koja je najveća vrijednost koju digitalno doba i s njime umrežene tehnologije 3D printanja pružaju čovječanstvu?”, najvjerojatnije ne bismo nikada pronašli jedan jedinstven odgovor. Gledajući na svijet izdaleka ono što na prvi pogled možemo zapaziti je sve veća dostupnost, umreženost i integriranost ogromne količine informacija koju posjedujemo, a koja iz dana u dan i dalje raste svjetlosnom brzinom! 

Internet postaje sve utjecajniji kanal u poslu i našem svakodnevnom životu. Umreženost raznih kućanskih i mnogih drugih uređaja, internetskim kanalima, je posve normalna stvar u modernom svijetu. Sve veća funkcionalnost i univerzalna primjenjivost te velike međuljudske mreže uzdigla je čovječanstvo na jednu potpuno drugačiju razinu postojanja. Razinu koja je, prije nekoliko desetljeća, bila zamisliva samo u SF filmovima, a danas je sastavni dio gotovo svačijeg života.

Gradimo pomoću 3D printera

Neovisno o tome kojim putem krenuli, sve u današnje vrijeme počinje i završava sa internetom te mogućnošću brzog digitalnog prijenosa informacija, učenja i stvaranja. Ne samo da akumuliramo nove informacije, već sve češće manipuliramo postojećim digitalnim informacijama kako bismo uspjeli kreirati mnogo funkcionalnije i kvalitetnije okruženje u kojem živimo i radimo. Danas prilagođavamo fizičku okolinu i sve predmete u njoj sebi i svojim potrebama, stvaramo neki novi i drugačiji svijet u kojem živimo i radimo pomoću 3D printera te raznih drugih uređaja.

Tehnologije 3D printanja upravo su sredstvo kojim uspijevamo biti pokretači velike promjene kao građani i individualci. Mogućnost dizajniranja i stvaranja prototipa te raznih uporabnih predmeta, digitalnim putem, pokrenula je “nevidljivu” revoluciju kojoj danas gotovo da nema granica. Dok ovo pišem praktički da nema kutka planeta Zemlje na kojem se u ovom trenutku ne događa nešto novo i važno vezano uz digitalno stvaranje putem računala i 3D printera ili otvara neka nova mogućnost primjene tehnologija 3D printanja u nekoj od danas poznatih industrija. Pri tome, kao čovječanstvo, nismo nikada bili brži ili produktivniji jer su nam informacije danas dostupne na svakom koraku!

Tehnologije 3D printanja

Kad govorimo o tehnologijama 3D printanja važno je napomenuti da taj pojam generalno obuhvaća mnogo šire područje od samog 3D ispisa nekog digitalnog 3D modela. On obuhvaća 3D skeniranje, 3D modeliranje, 3D printanje, završnu obradu 3D printeva, edukaciju o 3D printanju, rad na razvoju 3D printera, opremanje i popravak postojećih 3D printera te, u konačnici, kvalitetnu implementaciju svega toga u brojne tvrtke, javne ustanove i svakodnevni život. Jedino takvim holističkim pristupom možemo pristupiti 3D printanju jer ono je zaista globalni fenomen koji nam postaje jedan potpuno nov kanal života i komunikacije s okruženjem u kojem živimo.

Od igle do lokomotive u par koraka

Mi ćemo blogovima (korak po korak) nastojati prenijeti što zanimljivije i konkretnije primjere, putem naših “3DPrintaj” internetskih kanala. Želimo da 3D printanje postane svima vama nešto posve svakodnevno i primjenjivo. Na 3DPrintaj stranicama moći ćete čitati dvije vrste blogova, one koji su više tehničke prirode te one koji su usmjereni na svakakve realne primjene i implementacije tehnologija 3D printanja u raznim domenama života. Nije toliko važno jeste li početnik ili “nindža” u 3D printanju. Naši primjeri raznih primjena tehnologija 3D printanja biti će vrlo zanimljivi, ilustrativni i informativni. Oni će koristiti apsolutno svakome tko želi saznati više ili dobiti neku novu inspiraciju. Blogovi koji su tehnički orijentirani, usmjereni su primarno prema onima koji su upravo krenuli u svijet 3D printanja.

Objekti u obliku 3D modela

Gradimo zajedno svijet u kojem su “objekti” pohranjeni u obliku digitalnih informacija. Takvi 3D modeli mogu se u digitalnom zapisu neograničeno mijenjati, prepravljati, nadograđivati prema osobnim potrebama te trenutačno poslati na bilo koju udaljenost našeg planeta. U skoroj budućnosti neće biti potrebno trošiti ogromne materijalne resurse ili vrijeme kako bi neki predmet dopremili s jednog na drugi kraj svijeta. Moći ćete ga jednostavno dostaviti u obliku digitalne informacije i zatim ga na licu mjesta 3D printati na lokalnom području. To će, naravno, i dalje biti ograničeno materijalima u kojima je moguće 3D printati.

Za sada je ipak nemoguće predvidjeti u kojim sve materijalima ćemo moći 3D printati za kojih 10 do 20 godina. Ono što možemo pretpostaviti je da će mnogi predmeti u sve većoj mjeri biti personalizirani, prilagođeni čovjeku, ili određenoj industrijskoj upotrebi, te da ćete njihove 3D modele moći jednostavno prenositi putem interneta. Mnogo toga moći će se stvarati brže, isplativije te sa modernim dizajnom kakav je tradicionalnom proizvodnjom vrlo teško ili praktički nemoguće dobiti.

3D printanje ne poznaje granice!

Sve je započelo još 80-ih godina prošlog stoljeća kad je Scott Crump tek podnio zahtjev za priznanjem patenta. Tehnologija 3D printanja tada je ljudima predstavljala tek prikaz nekog boljeg, tolerantnijeg, znanstveno-fantastičnog, tehnološki naprednog društva budućnosti! Danas nakon isteka patenta, 40-ak godina kasnije, gotovo da ne možemo zamisliti ozbiljan biznis ili visoko-tehnološku industriju koja u proizvodnji ili prototipiranju ne koristi tehnologije 3D printanja.

To vrijedi i za velik broj javnih ustanova koje se 3D printanjem sve češće koriste u edukacijske svrhe! Pored formalnog obrazovanja, 3D printanje i 3D modeliranje postaje sastavni dio raznih STEM edukacijskih ciklusa za mlađe uzraste. Njima se razvijaju nove generacije digitalnih stvaralaca, sposobnih za integraciju i praktičnu primjenu znanja iz raznih područja. S treće strane, 3D printeri svima nama sve više ulaze “na mala vrata” u našu svakodnevicu. Iz dana u dan nam je sve “prihvatljivije” vidjeti ponudu desktop 3D printera u web shopovima ili neku od primjena 3D printanja na internetu o kojoj, do jučer, nismo ni razmišljali.

Kod nas u Hrvatskoj 3D printanje zadnjih nekoliko godina ulazi na velika vrata te ima vrlo svijetlu perspektivu! Od visokoobrazovnih ustanova, tvrtki koje se bave 3D modeliranjem, računalnom animacijom i 3D printanjem, tvrtki koje koriste razne skupocjene 3D printere (SLS, Polyjet, Binder Jetting) za specifične industrijske namjene pa sve do tvrtki koje su se specijalizirale za FDM ili DLP tehnologiju 3D printanja, a usmjeravaju se na širu populaciju te primjenu 3D ispisa. Polako pokrivamo vrlo različite segmente hrvatskog tržišta o čemu ćemo više reći u narednim blogovima.

3D printanje preko granice

3D printanje je tehnologija koja vrlo brzo mijenja svijet i kao takva izuzetno napreduje u mnogim  zemljama. Prije nekoliko mjeseci posjetili smo Nizozemsku. Oduševili smo se 3D printanim kućama i 3D printanim metalnim mostom koji je tvrtka MX3D upravo spremala postaviti na ulice Amsterdama! Poseban je po svom  futurističkom dizajnu, dobivenom upravo pomoću 3D printanja. Most je specijalno opremljen posebnim “pametnim” senzorima. Oni prikupljaju i šalju informacije o pomicanju i opterećenju njegovim proizvođačima.

ColorFabb & 3D4Makers

Pored 3D printanih mostova i kuća jako velika pažnja posvećuje se razvoju i proizvodnji filamenata za 3D printanje. Tako smo posjetili i proizvodni pogon tvrtke 3D4Makers. To je tvrtka koja izuzetnu pažnju posvećuje proizvodnji filamenta za industrijske i medicinske namjene, ali i za široku upotrebu. Posebna kvaliteta njihovog filamenta rezultat je procesa hlađenja tijekom proizvodnje, koji se odvija uz pomoć zraka, a ne vode. Filamenti proizvedeni na taj način omogućuju bolju adheziju među slojevima te odlična mehanička svojstva 3D printeva.

Osim 3D4Makers-a, u Nizozemskoj je vrlo poznata tvrtka ColorFabb koja proizvodi filamente za široke namjene te se ponosi širokom paletom boja i vrsta filamenata u ponudi. Colorfabb je nedavno uveo opciju “color on demand” što znači da možete naručiti filament u kojoj god nijansi zamislite te u njemu 3D printati. 3D printevi napravljeni pomoću Colorfabb-ovog filamenta iznimnog su izgleda i odličnih svojstava. Važno je reći da se ponosimo svojim zastupništvom i za Colorfabb i za 3D4Makers. 

Nastavljamo dalje surađivati sa naprednijima, i učiti od njih, jer želimo rasti i razvijati se zajedno sa digitalnim svijetom u kojem živimo. Svijet je zaista jedno veliko globalno digitalno igralište, a svi mi smo graditelji!

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak – Petak
09:00 – 17:00

Avenija Većeslava Holjevca 40
HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 1000 kn) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.

         

Brzo plaćanje QR kodom pomoću pametne KEKS PAY opcije Erste banke.