Web stranice sa besplatnim 3D modelima

by srp 15, 2022Hobistička primjena 3D printera

3D model u .stl formatu je preduvjet 3D printanja. Ako nisi vješt u programima za modeliranje ili nisi zainteresiran za 3D modeliranje, ne brini se. Nećeš biti uskraćen za pustolovinu zvanu 3D printanje. Srećom, postoji veliki broj online baza s 3D modelima koje možeš besplatno preuzeti i samostalno 3D printati za svoj osobni ili poslovni prostor. U nastavku ti donosimo 6 najpopularnijih web stranica 2022. godine s kojih možeš preuzeti besplatne 3D modele u .stl formatu. 

 

1. Thingiverse

Thingiverse je jedna od najpoznatijih web stranica na kojoj možeš pronaći besplatne 3D modele za 3D printanje. Pokretač Thingiversa je američka tehnološka tvrtka MakerBot Industries koja se bavi proizvodnjom 3D printera. Ova stranica je “lansirana” 2008. godine i sadrži više od 1,3 milijuna besplatnih STL datoteka, ostavljajući konkurenciju daleko iza sebe. 

Sučelje cijele web stranice je vrlo jednostavno za pretraživanje željenih 3D modela. Kao i na svim tražilicama, potrebno je unijeti ključne riječi 3D modela koje želiš preuzeti te se zatim prikazuju dostupni 3D modeli. Odabirom 3D modela koji najviše odgovara tvojim željama, prikazuju se opće informacije o modelu, komentari korisnika, fotografije 3D printanog modela Thingiverse zajednice, nadograđene verzije 3D modela i datoteke za preuzimanje modela u stl. formatu.

Ukoliko se odlučiš podijeliti svoj 3D model sa Thingiverse zajednicom, to možeš napraviti potpuno besplatno. Potrebno je samo učitati svoj 3D model na stranicu. 

 

Web stranice sa besplatnim 3D modelima

2. Printables

Printables je online baza besplatnih 3D modela koja postaje sve popularnija među “maker” zajednicom. Razlog tome su načini nagrađivanja autora 3D modela putem osvajanja bedževa, skupljanja Prusametara i osvajanjem Original Prusa i3 MK3S+ 3D printera te filamenata u sklopu dizajnerskih natječaja koji se provode jednom tjedno i mjesečno. 

Ovu web stranicu je pokrenula trenutno najpoznatija češka tvrtka koja se bavi proizvodnjom 3D printera, Prusa Research. Na Printablesu možeš objaviti 3D modele za bilo koji FDM/FFF 3D printer i besplatno preuzeti 3D modele drugih autora. 

Web stranice sa besplatnim 3D modelima

3. Cults

Cults je francuska web stranica pokrenuta 2014. godine kao prva nezavisna stranica s modelima za 3D printanje. Prevedena je na pet jezika te ima oko 5.82 milijuna registriranih maker članova. 

Zašto se ova stranica zove Cults? Čitanjem ovog naziv sa desna nalijevo, prikazuje se naziv St. Luca, zaštitnika umjetnika i kipara. Naziv stranice ima još jedno značenje. Također, čitanjem s “krive” strane, dobiva se naziv .stl koji je univerzalni 3D format za 3D printanje. 

Korisnici na ovoj stranici mogu pratiti svoje omiljene dizajnere ili primati trenutne obavijesti kada se objavi novi dizajn. Cults također nudi odabrane kolekcije temeljene na popularnim poznatim robnim markama (na primjer, IKEA hackovi, igračke, videoigre, daske ili dodaci za bicikle).

Web stranice sa besplatnim 3D modelima

4. MyMiniFactory

MyMiniFactory je prostor zajednice i online baza za oko 150 000 3D modela, s naglaskom na igrice. Blisko je povezan s iMakrom, internetskom trgovinom koja prodaje 3D printere i dodatnu opremu.

Stranica nudi besplatne i plaćene datoteke koje su izradili profesionalni dizajneri, uz jamstvo da su testirane kvalitete. Zanimljivost na stranici su izazovi za 3D dizajnerima s opsežnom zbirkom besplatnih STL datoteka na temu kulturne baštine pod nazivom “Skeniraj svijet”.

Od 2018. autori 3D modela mogu promovirati svoj rad i zaraditi u MyMiniFactory premium trgovini. Najnoviji dodatak je “Tribes”, usluga pretplate u stilu Patreona, gdje kreatori svojim podržavateljima daju pristup ekskluzivnom sadržaju putem 3D modela temeljenog na razinama.

Web stranice sa besplatnim 3D modelima

5. CGTrader

CGTrader je web stranica za kupnju i prodaju 3D dizajna/modela. Ne ograničavajući se samo na CAD datoteke, web mjesto nudi i izbor besplatnih datoteka za preuzimanje za proizvodnju na bilo kojem 3D printeru. Od nevjerojatnih 1,4 milijuna+ dostupnih 3D modela, otprilike 404 000 modela označeno je prikladnim za 3D ispis. Mnogi od njih su besplatno dostupni za preuzimanje nakon kreiranja računa na stranici.

Web stranice sa besplatnim 3D modelima

6. NASA 3D Resources

Naš posljednji prijedlog bi svakako bio NASA-in repozitorij s besplatnim 3D modelima kreirane od strane NASA-e. Iako je web stranica na prvi pogled cijela siva i možda dosadna, možemo reći da će te prvi dojam svakako prevariti. Njihove STL datoteke dostupne su besplatno u obrazovne svrhe kako bi mogao izraditi objekte koji su značajni u povijesti istraživanja svemira poput mjesta slijetanja Apolla, Curiosity Rovera, kometa ili svemirskog teleskopa Hubble. Zanimljivo, zar ne? 🙂

Web stranice sa besplatnim 3D modelima

Priprema 3D modela za 3D ispis

Jednom kad imaš .stl datoteku treba je pripremiti za 3D ispis u slicer programu. Svaki “slicer” program omogućava 3D printeru da definira ključne parametre poput mjesta gdje dolazi potporni materijal, visine sloja te orijentacije 3D printanog komada. Slicer program u konačnici pretvara stl. datoteku u “g kod” odnosno programski jezik koji 3D printer prepoznaje. Više ovoj temi smo pisali u našem blogu 3D model u .stl formatu je preduvjet 3D printanja.

Zaključak

Iako svatko od nas katkad ima ideju kako izraditi neki predmet za osobni ili poslovni prostor, najčešće ga ne znamo prenijeti u digitalni oblik. Srećom, postoje online baze ili repozitoriji s besplatnim 3D modelima spremnima za 3D printanje. Na tebi je da odabereš web stranicu s besplatnim 3D modelima, preuzmeš željeni 3D model te ga “staviš” 3D printati.

Nadamo se da smo ti s ovim kratkim popisom online baza 3D modela uspjeli opisati osnovne karakteristike svake od navedenih web stranica. Ukoliko smatraš da nismo naveli neku od online baza koja je tebi korisna, javi nam se na mail info@3dprintaj.com! 🙂

#3DPrintaj #3dprinthrvatska #3dprintingcroatia

 

Izvori: 

https://all3dp.com/1/free-stl-files-3d-printer-models-3d-print-files-stl-download/

https://nasa3d.arc.nasa.gov/models/printable

https://www.thingiverse.com/

https://cults3d.com/en

https://www.cgtrader.com/

https://www.myminifactory.com

https://www.printables.com

 

powered by

Mikrotvornica je tehnološka tvrtka specijalizirana za aditivne tehnologije.

OIB: 11632409972
MBS: 081129419
Trgovački sud u Zagrebu

Žiro račun (PBZ d.d.) IBAN:
HR9323400091110899688

Ponosni član Zagrebačkog inovacijskog centra

Kontakt

Ponedjeljak – Petak
09:00 – 17:00

Avenija Većeslava Holjevca 40
HR-10000 Zagreb, Hrvatska

+385 95 514 2570
info@3dprintaj.com

Prati nas

Načini plaćanja

Jednokratno: MasterCard®, Maestro®, Visa, Diners, bankovni transfer, virman, pouzećem.

Obročno (od 2 do 12 obroka za narudžbe veće od 1000 kn) : 1. Diners 2. Mastercard, Maestro, Visa Mbnet grupacije 3. Maestro, Visa tekućeg računa PBZ d.d. 4. Kreditne i poslovne kartice izdavatelja PBZ card d.o.o.

         

Brzo plaćanje QR kodom pomoću pametne KEKS PAY opcije Erste banke.